Ocjena teme:
  • 0 Glas (ova)- 0 Prosječno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
bol trbušnog zida i unutrašnjosti stomaka
#1

Ja imam od 1998. g. pri sistematskom pregledi dijagnosticiran hepatitis B. Vjerojatno prije toga duži niz godina. Jetrene probe su mi do unazad godine dana bile tek nešto veće od normale.  1998. g. sam napravio biopsiju i imao sam piec meal nekrozu 2, konfluentnu, premoštavajuću nekrozu 0, fokalnu nekrozu 1, portalnu upalu 2; stadij bolesti 3. Opis: kronični agresivni hepatitis B slabije aktivnosti s premoštavajućim vezivnim septima. U biopsiji se navodi da nema premoštavajućih nekroza, no na jednom mjestu se vidi premoštavajući portoprtalni vezivni septum, a ima i umanažanja retikulinskih vlakanaca perisinusoidalno. Nisam imao nikakvih simptoma ili ih nisam zamjećivao, no nedugo nakon toga sam primjećivao bol s desne strane. Primjetio bih da mi se bol pojavi nakon dizanja težeg predmeta i to iznutra s desne strane. I to bi tada trajalo duže vrijeme, i po dva-tri tjedna kao tupa bol. Kasnije mi se počela javljati i bol se desne strane leđa, koja se potencirala pri hodanju, naglom pomicanju i sl. Nekad je to bila i bol u desom ramenu, kao ukočenost. No, iako sam prestao s fizičkim vježbama (koje sam ranije prakticirao) kada mi je utvrđen hepatitis, odvažio sam se na sklekove 2003. g. jer nisam primjetio da mi to smeta. No, primjetio sam da pri dužem fizičkom radu mi se napne stomak i osjetim nelagodu s desne strane. Unatoč toga, prijatelju sam išao 2003. g. pomoći raditi građevinske radove 3 dana, pri čemu sam zadnji dan prenosio malter u kantama. Očekivao sam eventualnu nelagodu ili bol neko vrijeme nakon toga. No, tih dana nisam osjećao ništa, već tek slijedeći dan. Odjednom me stislo u predjelu jetre i nakon toga se javila bol poput svrdlanja i žarenja. To je trajalo nekoliko dana i mislio sam da će se smiriti, no nije već sam samo jednog dana pri hodanju osjetio zamor. Nakon toga svako brže hodanje pa i sporije uzrokovalo je bol u leđima, s desne strane ispod rebrenog luka i u desnom stopalu. To je trajalo izrazito 1-2 godine. Pošao sam 2004. g. na bioenergiju, no pri tome sam osjećao još više a javila mi se bol i s lijeve strane. Cijelo vrijeme je bilo prisutno žarenje, više ili manje, i osjećaj ukočenosti desne strane i ruke, kao pri upali zuba kako se javlja na obrazu.
2005. g. sam tražio da se napravi biopsija i ona je pokazivala grading A (0) +B (0) + C (0) + D(2) = 2, staging = 0 Opis: masna promjena u jetri. Navodi se da se histološki nalazi održan lobularni crtež jetre. Poretalni prostori su blago prošireni i infiltrirani srednej obilnim infiltratima pretežno limfocita uz po koju stanicu i neturfil. Gotove sve jetrene stanice u svojoj citoplazi sadrže krupnu vakuolu masti, a jezgra je potisnuta na periferiju stanice. Vide se također i područja gdje hepatociti u citoplazmi sadrže i sitnije vakuole masti. U to doba mi je bio povećan kolesterol (6,52), koji je sada tek nešto veći jer sam namjerno, dijetom, skinio 16 kg (sa 89 na 73). Nakon toga su mi i jetrene probe normalne.
No, i dalje imam bol čim nešto radim. Ne smijem se napeti, čak niti najmanje, jer odmah osjetim reakciju u području jetre u vidu napetosti i boli. No, ta bol ne traje samo taj tren već i danima kasnije. Čim ubrzam hod ili nešto podignem što je teže, ili povučem prema sebi dođe do reakcije. Gasroenterolog mi ne vjeruje niti za bol niti za takvu reakciju pa mu više niti ne nastojim objasniti. Stalno ponavlja da jetra ne boli a da nije povećana. No, u jednom Vašem odgovoru se navodi da aktiviranje stanica jetre dovodi do pritiska na kapslulu a da vizualno ne mora doći do povećanja. Moje tumačenje je da svako pojačani protok krvi uslijed naprezanja dovodi do ove reakcije. Stoga se pitam na što liči moja jetra, ako zaustavlja normalan protok krvi. Ne smijem uopće dodirivati područje jetre jer odmah reagira s boli i to traje - kako sam rekao - danima i tjednima nakon toga. Pri tome se javlja osjet upaljenosti, utrnulosti i reakcije u stopalo (prije samo desno a sada i lijevo ako boli s lijeve strane).Zanima me slijedeće: koliko mora biti jaka upala, da samo pritisak na trbušnu stijenku i to ne kod jetre već i kod pupka i s njegove strane izaziva bol koja se potom širi. Da li je došlo do kronične upale trbušne ovojnice, jer ultrazvučno se ne nalazi tekućina u trbušnoj šupljini. Napominjem da mi se pri naprezanju u zadnjih godinu dana javo i pritisak u grlu pa sam pomislio i na varikozitete jednjaka, no navodno ih nemam. Ultrazvučno jetra je primjerene veličine, difuzno nešto grublje zrnata, homogene ehosturkture, bez fokusa. Gušterača i slezena su urednog UVZ nalaza. Napominjem da mi je 2000. g odstranejna žuć. Ovo je nalaz UZV od prije 6 mj., a novi navoid da je jetra urednog oblika i veličine, uredne ehostrukture, fokalnih lezija se ne izdvaja. Vaskularni crtež jetre i bilijarno stablo uredni. Paraaortalni i parakavalni bez uvećanih limfonoda. U abdomenu i zdjelici bez slobodne tekućine.
Imam 40 godina i fizički izgledam dobro, no iznutra loše. Nisam depresivan, prilagodo sam se situaciji, bol me opterećuje utoliko što me ograničava i zabrinjava jer računam da je pokazatelj progresivnosti bolesti.
Kako sam naveo, nalazi su mi dobri, elektroforeza proteina također. Virusa imam malo tako da nisam upućen na terapiju (prije 6 mj. 259 IU/ml HBV-DNA, a sada 601 IU). HBs Ag +, anti HBc +, HBe AG -, anti HBe +.  U literaturi sam pročitao da se ispod 500.000 kopija (cca 86000 IU) smatra da ne treba terapija jer bolest nije aktivna (uz negativni HBe AG).
Svjestan sam da nikakav lijek ne može promijeniti ovo stanje, no ipak me zanima da li se može utvrditi da nije nešto drugo upaljeno u trbušnoj šupljini kad me boli trbušna stijenka i da li su ovo simptomi ciroze, mada po biopsiji i UZV te laboratorijskim nalazima nije. Treba li napraviti neke pretrage (color dopler portalnog prostora i sl., laparaskopsko pregled trbušne šupljine?). Već sam se navikao na ovo stanje, vidim da živim i dalje uz svu nelagodu i ograničenja, no mogu raditi i to mi je satisfakcija. No, ne bih želio da sam nešto propustio poduzeti.
Napominjem da mi se bol nešto umanji pri grijanju toplim oblogom.

Sada već mjesec dana osjećam pritisak na želudac, a naročito kada se nagnem naprijed ili sagnem. Da li jetra može pritskati želudac (npr. da je tvrđa zbog upale, a da nije povećana). Uslijed toga mi se javi i pritisak u grlu.

Unaprijed hvala na odgovoru!


Savjet svima s oboljenjem jetre: ne naprezati se ako se ne mora.

Odgovori
#2
Vrlo detaljno ste opisali svoje simtpome, sve od kada znate za svoju bolest, a to je vec 10 godina. Sada imate 40 godina.
Znate li, da u medicinskim "krugovima" se smatra da je jetra stara nako sto se napuni 40 godina? Ne zelim Vas ovime upalsiti ali zelim Vam reci da jetra radi od kada se rodite pa cijelo vrijeme dok ste zivi. Jetra moze biti "bolesna" iz vise razloga. Rekli ste da ste imali povisene masnoce, i da ste dijetom uspjeli regulirati njihove vriejdnosti, da ste smrsavili. Vrlo pohvalno, i vrlo pozitivno za Vasu jetru.
Gledajte, jetra moze boljeti. Sto sam vise puta rekla, kada je u njoj jaci metabolizam. Ali, ona moze boljeti jedan dan, a sutradan vec ne boli. To se moze dogoditi i onima koji NEMAJU kronicni virusni hepatitis. Istina, jaca fizicka aktivnost moze uvjetovati bolove pod desnim rebrenim lukom. Je li Vas ikada u zivotu zabljelo u podrucju slezene (ispod lijevog rebrenog luka) nakon fizickog naprezanja (npr trcanja). To znaci da u tim aktivnstima, mijenja se "stabilna" cirkulacija krvi u organizmu. Dakle, organizam sam procijenjuje kojem od organa je potrebno da primi vise krvi.
Ono sto zelim reci time, da to sto imate povremeno bolove ispod desnog rebrenog luka ne znaci da imate cirozu!!!! Po nalazima koje ste naveli rekla bih da nemate cirozu. Sto, ujedno i kontrolni nalaz biopsije pokazuje.
Ispod jetre i slezen prolazi debelo crijevo, u trbuhu ima velika kolicina tankog crijeva. dakle, svaka bol u trbuhu ne mora biti posljedica kronicne bolesti u jetri. Dio debelog crijeva koji se nalazi ispod jetre i slezene je koljenasto presavijen. Mozda prolaz stolice (odnosno formiranje stolice) u tom dijelu crijeva Vas katkada zaboli. Ne mora uvijek biti od kronicne bolesti jetre.
Ono sto je istina, "jetra voli fizicku aktivnost". Sto znaci da ne treba prestati raditi, ALI fizicku aktivnost prilagoditi svojim mogucnostima. Dugacke setnje, lagano trcanje smanjuje kolicinu masnih stanica u organizmu, a time u jetri. Pa jetra nece biti masna (odnosno steatoticna sto se kod Vas vidjelo u drugoj biopsiji jetre). I, naglasavm, vrlo je pohvalno sto ste reducirali tjelesnu tezinu.

Nadam se da sam uspjela odgovoriti na Vase nedoumice.

Dr Hrstic
Odgovori
#3
I da, ne bih rekla da se radi o upali potrbusnice!!! Barem ne po ovim nalazima sto ste naveli. Da imate upalu potrbusnice (cak i kronicnu) vidjelo bi se nesto u nalazima krvi, a moralo bi se bar nekada naci slobodne tekucine u trbuhu.
Preporuka za bolesnike s kronicnom bolesti jetre je redovita laboratorijska analiza i UZV, a po potrebi prosirenje obrade.
Dinamika kontrola - ovisno o stadiju bolesti, vrsti bolesti, dobi zivota.....


Dr Hrstic
Odgovori
#4
Hvala na brzom odgovoru.
Od 2003.g . za mene su fizičke aktivnosti prošlost, jer već ubrzano hodanje dovodi do napinjanja u stomaku i bolova, što traje danima iz toga. Da potrčim ne mogu ni razmišljati. Mada je izrazita upaljenost koju sam spominjao trajala mjesecima, nisu mi poznati mehanizmi prijenosa bola zbog kojih - kako sam naveo - i pri dodiru dijelova stomaka koji nisu neposredno vezani uz jetru dolazi do boli. Ima razdoblja kada toga nema, no sve duža su razdoblja - a takvo je i sada - kada pritisak na stomak i ispod rebara uzrokuje bol. Npr. kada nešto teže podignem ili povućem, pri čemu se stvara napinjanje stomaka, dolazi do boli a povremeno i pritiska u predjelu grla. Najbitnije mi je da su nalazi dobri, jer to stanje traje već godinama i uz to živim. No, samo me brine ako se stvorilo neko upalno stanje izvan jetre koje bi trebalo detektirati, a ja ne znam kojim pretragama.
Mada ovo sve navedeno djeluje depresivno, ja nisam takav i po meni nikada ne bi rekli da imam probleme koje navodim. Ozbiljan sam (u pogledu izvršavanja obveza) poslovni čovjek, uvijek se šalim, a vizualno djelujem otkad sam smršavio 10 godna mlađe (tako kažu, ne hvalim se) pa ni s te strane ne odajem dojam osobe koja ima zdravstvene probleme. Dakle, ne želim djelovati kao neki jadnik koji samo kukumače, no zabrinjava me što imam simptome koje kod drugih očito nema. Bol mi je najmanji problem, no uz nju se javlja i zamor te slabost, a i pritisak u grlu (kao stiskanje) te kako sam naveo refleks u stopalu.

Molio bih ako bi se mogli očitovati i oko toga što se pri saginjanju osjeti želudac, kao da se pomjeri prema gore. Da li je to uobičajeno kod gastritisa.  To mi se prvi puta javilo ljetos i trajalo je nekoliko dana, kada sam na moru bio nešto aktivniji (u smislu hodanja, jer ne plivam otkad mi napinjanje stvara bol i zamor). Pri saginjanju mi se samo odjedom javio pritisak u stomaku pod prsnim košem i slabost te znojenje, kao kada padne šećer (to zna biti kod jetre, no kod mene prije toga gotovo nikada). Nakon toga mi se javio pritisak ispod prsnog koša zbog kojeg nisam mogao jesti i pritisak u grlu, s osjećajem mučnine. Sada mi se pritisak kod želuca javio prije više od mjesec dana. Prvo je trajao nekoliko dana, pio sam Donat Mg i rupurut, potom se koji dan smirio, no pri običnom saginjanju se vrati (uz pritisak u grlu) i to i traje više ili manje izraženo i sada, a potenciran je evenutalnim saginjanjem ili dodirom predjela želuca. Mada je duže nego prošle godine, bolje je utoliko što nemam problema s apetitom. I inače, nemam reakciju na bilo kakvu hranu, osim što mi više masno ne prija (možda i što nemam žuć).

Unaprijed hvala. Kako vidite, ne možete me se tek tako riješiti (šala).
Odgovori
#5
Nalaz biopsije koji ste naveli SUMNJAM da uvjetuje simptome koje imate.
Obzirom na prisutne tegobe, koje jasno objektivizirate, ja Vam preporucam da se javite na pregled specijalisti gastroenterologu i da procijeni sirinu obrade koja je potrebna. Mozda je potrebmo uciniti endoskopski pregled crijeva (gornjeg probavnog sustava, debelog crijeva....). Ultrazvuk trbuha nije jedina metoda kojom se moze potvrditi, ili iskjuciti neka bolest. A i uredni krvni nalazi ne moraju biti garancija apsolutnog zdravlja.
Smetnje u podrucju zeluca (posebno pri saginjanju) teoretski moze uvjetovati i zelucana kila....

Pozdrav, dr Hrstic
Odgovori
#6
hvala na odgovoru.
Odgovori


Skoči:


Korisnika pretražuje ovu temu: 1 Gost(iju)