Ocjena teme:
  • 0 Glas (ova)- 0 Prosječno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
VITAMINI
#1
2007 godine na forumu je otvorena tema;
http://www.abchepatitis.hr/forum/index.p...306.0.html
razvila se rasprava među članovima možete je pregledati

U petak sam odslušao emisiju na 3. programu radio Zagreba: Doba znanosti
http://radio.hrt.hr/slusaonica/?q=doba+znanosti
Može se odslušati, a može se i skinuti kao fajl u MP3

Tekstove o vitaminima, a sadržajno odgovaraju drugom dijelu emisije,  našao sam i na:
http://cudaprirode.com/portal/bpzn/6043-...anje-novca
http://www.tportal.hr/scitech/znanost/28...o-mit.html

KULT ŠARENIH PILULA
Jesu li vitamini garant dugovječnosti ili samo mit?
Trgovina vitaminima i dodacima hrani kao svojevrsnim eliksirima dugovječnosti unosan je svjetski biznis koji samo u SAD-u godišnje uprihodi više od 50 milijardi dolara
No mnogi znanstvenici upozoravaju da njihov učinak na zdravlje nije potvrđen. Tvrdnje proizvođača prema kojima vitamini, antioksidansi i dodaci hrani mogu produžiti život ili izliječiti teške bolesti poput raka, kritizirala je, među ostalima, i najveća američka udruga liječnika American Medical Association koja izdaje jedan od najuglednijih medicinskih časopisa svijeta JAMA.
....
Rađanje mita o vitaminima
...
Važnost vitamina za zdravlje prepoznata je mnogo prije nego što su se oni sredinom 1930-ih počeli komercijalno proizvoditi. Primjerice, škotski kirurg James Lind je još 1747. otkrio da agrumi poput limuna mogu spriječiti skorbut od kojega su do tada umirali brojni mornari.

...
Opasnosti vitamina i predoziranja
Mnogi ljudi danas piju vitamine šakama kao šarene tabletice koje sigurno koječemu koriste, a nikako ne mogu štetiti. Međutim, brojna novija istraživanja demantirala su koncepte megavitaminske terapije. ...

... Kasnija testiranja Klinike Mayo otkrila su da visoke doze vitamina C nemaju ništa bolji učinak na rak od placeba. Pauling je odbacio ove kritike i uzvratio optužbama da liječnici nisu koristili intravensko davanje vitamina kakvo je on upotrijebio na početku svoje studije. Nakon negativnih nalaza Klinike Mayo znanstvenici su uglavnom izgubili interes za istraživanje utjecaja vitamina C na rak.

...
Brojne studije provedene kroz desetljeća još od 1925. do danas pokazale su pak da prevelike količine vitamina A mogu uzrokovati osteoporozu i lomove kostiju.

Vitamin E je važan antioksidans koji štiti stanice od oštećenja i sprečava razvoj tumora. Prirodnim unosom preko hrane obično se konzumira oko 15 miligrama što je dovoljno za zdravlje. Međutim, dugotrajno predoziranje količinama većim od 1.000 mg na dan preko suplemenata može rezultirati trovanjem čiji su simptomi problemi s probavom, nadimanje, mučnina i proljev. Prevelike doze dugoročno razrjeđuju krv, sprječavaju njezino zgrušavanje te mogu uzrokovati unutrašnja krvarenja i udare. Prema Northwestern Universityju predoziranje također može spriječiti apsorpciju drugih vitamina topivih u mastima. Neki stručnjaci u novije su vrijeme zaključili da slobodni radikali, koji izazivaju oksidaciju, zapravo i nisu tako štetni kao što se ranije mislilo. Naprotiv, oni mogu biti korisni u uništavanju bakterija i novih stanica raka.

Predoziranje vitaminom D je rijetko, međutim, također može biti opasno. Jedna od ključnih posljedica jest hiperkalcemija, odnosno prevelika koncentracija kalcija u krvi. Ona slabi apetit, izaziva mučnine i povraćanje, a može uzrokovati i probleme s bubrezima. Preporučena doza za odrasle je oko 600 međunarodnih jedinica, a 50.000 IU dnevno može izazvati toksičnost.

Slično loše djelovanje mogu imati i predoziranja drugim vitaminima kao što su B3 koji izaziva oštećenja jetre, B6 koji uzrokuje oštećenje živaca, ili vitamina K koji može izazvati grušanje krvi.

Velika revizija 26 istraživanja provedenih na uzorku od 296.707 ljudi, koju je 2008. i potom 2012. obavila Cochrane kolaboracija, konačno je utvrdila da uzimanje suplemenata vitamina beta karotena, te vitamina A i E čak skraćuje život umjesto da ga produžava. Za vitamin C to nije utvrđeno.

Dakle, iako su vitamini ključni za zdravlje organizma, pretjerana uporaba uglavnom nije korisna, a može biti i opasna. Stručnjaci stoga radije preporučuju zdravu prehranu i eventualno oprezno konzumiranje dodataka uz savjetovanje s liječnikom. Vitamini nisu šarene pilule sreće i dugovječnosti!

UZIMAMO SVE I SVAŠTA PA RADI VIŠE KRITIČNOSTI PREMA RAZNIM PREPARATIMA KOJI NAM SE NUDE DOBRO JE I OVO IMATI U VIDU

Upravo je na HTV 1 završila emisija: "Hrana kao lijek" tema je MED
Vjerojatno će se moći skinuti i ponovo pregledavati na: "Emisije na zahtjev"
Odgovori
#2
(02-03-2014, 10:02 PM)Ambo link Napisao:UZIMAMO SVE I SVAŠTA PA RADI VIŠE KRITIČNOSTI PREMA RAZNIM PREPARATIMA KOJI NAM SE NUDE DOBRO JE I OVO IMATI U VIDU

Šta se te priče o vitaminima tiče,osobno smatram da se svi koji su nam potrebni,i to u sasvim dostatnim količinama...nalaze u dobrom starom voću  :nezna:

Imam poznanika koji je totalno 'odlijepio' s tim vitaminima;kupuje ih šakom i kapom,u tolikoj mjeri da je to postala prava opsesija i ludost.

Mislim,ok je možda povremeno pojačati uzimanje nekih vrsta vitamina koje organizam traži (zbog nekih specifičnih zdrastvenih tegoba) ili šta ja znam...ali mislim da u ničemu odlazak u krajnosti nije i ne može biti dobar.

Za svu tu lovu koju je potrošio na vitamine iz kutijica i bočica mogao je svako jutro kupiti po kesicu jabuka,banana,naranača...šta bi bio puno zdraviji i isplativiji potez Smile

"AKO SI NAĹ AO PUT BEZ PREPREKA NA NJEMU,VRLO JE VJEROVATNO DA ON NE VODI NIKUDA"
Odgovori
#3
Pozdrav Argentino

Smisao svega rečenog je ne uzimati preparate samo zbog marketinških preporuka
Puno toga što nam se nudi je niškoristi

nego kako ide s terapijom?
Odgovori
#4
(02-05-2014, 11:19 AM)Ambo link Napisao:Smisao svega rečenog je ne uzimati preparate samo zbog marketinških preporuka
Puno toga što nam se nudi je niškoristi

nego kako ide s terapijom?

Slažem se.
I niškorist...+ što je papilova.

Marketing čuda radi u svemu,a kad je u pitanju zdravlje posebno.
Farmaceutske tvrtke upravo tu točno znaju 'u što pucaju' i tako zgrću basnoslovnu lovu.
Mafija...to je prava mafija.

Zato i kažem...voće.
Iako ni ono nije šta je nekad bilo i trebalo bi biti,kad se uzme u obzir način uzgoja i sve ono čime ga prskaju,al eto...ipak (mislim) manje zlo.

Sretan je onaj ko ima nešto 'svoje',voćke ili nešto malo vrta pa uzgaja sam i povrće ako je u prilici.
Mi imamo nešto slično,na selu.
Nije mnogo..ali za naše potrebe dovoljno.

Odgovor na pitanje sam postao na temi Smile
"AKO SI NAĹ AO PUT BEZ PREPREKA NA NJEMU,VRLO JE VJEROVATNO DA ON NE VODI NIKUDA"
Odgovori


Skoči:


Korisnika pretražuje ovu temu: 1 Gost(iju)