Ocjena teme:
  • 0 Glas (ova)- 0 Prosječno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
peršin....
#1
peršin.......

Prehrambena svojstva

Koriste se svi dijelovi biljke – korijen i list. Korijen sadrži sluz i esencijalna ulja. Sjemenke peršina još su bogatije na esencijalnim uljima, kao i terpenima što im daje osobito gorka i trpka svojstvo. U listu su prisutne manje količine esencijalnih ulja, što bi malo tko rekao kada bi izravno zagrizao svježi list peršina. Vjerojatno vrlo malo ljudi zna da je list peršina osim dobrog izvora vitamina A, iznimno bogat na vitaminu C, s lakoćom nadmašujući uobičajenu predodžbu vitamin C = limun. Jedina je prepreka je da radi esencijalnih ulja i trpkosti ne možemo pojesti velike količine peršinovog lista, ali ova činjenica daje posebnu težinu onom dekorativnom listiću peršina u hrani, i listu koji se dodaje u juhu pred kraj kuhanja. Listovi također svojom mrko zelenom bojom daju do znanja da su bogati klorofilom, koji ima antiseptička svojstva i može se koristiti za manje površinske ozljede i ubode. Osim toga, klorofil je dobar osvježivač daha, pa ako ste pojeli luka više nego ste mislili, žvačite malo peršin kako bi prikrili njegove trajuće tragove. Od ostalih sastojaka koje nipošto ne treba ostaviti u C sjenci, tu je bogatstvo željeza, kalcija, kalija, te vitamina B (B1, B2, B3).

Ljekovita svojstva

Peršin ima svojstva diuretika, čisteći bubrege pomaže stimulirajući mokrenje. Također djeluje kao blagi purgativ i laksativ na probavu. Nježno čisti probavni trakt i kao karminativ sprečava nadimanje i grčeve od plinova u crijevima. Dobar je za pluća, želudac, mjehur i jetru. Također, potiče osim vode izbacivanje i viška sluzi iz organizma. Nekad se koristio i kao blagi ekspelijant protiv glista i drugih parazita, te za poticanje mjesečnice. Herbalistički, peršin je stimulans koji potiče pokretanje tjelesnih mehanizama, razbija kongestiju.

ovo je samo dio priče o peršinu, bitno je slijedeće: ima ga u svakom vrtu, a pripada našem podneblju i zato je puno bolji za nas od večine egzotičnog.

zapamtite da su za čovjeka uvijek najzdravije namirnice koje postoje prirodno u njegovom podneblju !!!!

sretno svima!!!
Odgovori


Skoči:


Korisnika pretražuje ovu temu: 1 Gost(iju)