Ocjena teme:
  • 0 Glas (ova)- 0 Prosječno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trudnoca - ribavirin
#1
Kišni pozdrav svima.
Imam jedno pitanje važno za mene pa molim one koji su upućeni da mi odgovore.

Dragi mi ima HCV, trenutno čekamo kad će ga poslati na biopsiju (2,5 mjeseca mu kao nešto prate nalaze) pa ako bogda na terapiju. S obzirom da smo oboje u godinama razmišljali smo da prije terapije pokušamo napraviti jednu bebu  Confusedmitten:

E sad, znam da nesmijem zatrudniti dok je on na terapiji i najmanje 6 mjeseci poslije. Međutim, gdje god sam čitala o učincima ribavirina pored navođenja da žena ne smije ostati trudna dok je partner na terapiji navodi se i sljedeće: Ribavirin ne smije koristiti muškarac čija je partnerica trudna.  i to je to, nema daljnjih pojašnjenja.

E sad, pomozite mi u pojašnjenju. Ovo razumijem: ribavirin ostaje u spermi duži period i ukoliko bi bilo sexualnog odnosa sa trudnom partnericom prešao bi u organizam trudnice - znači NEMA SEX-a
Pitanje: Da li je mogućnost prenosa štetnog dejstva ribavirina na trudnicu putem sexa jedini razlog zašto se zabranjuje  ili su zabranjeni još neki odnosi dok je žena trudna a partner na terapiji, tj. da li se negativno dejstvo lijeka može prenijeti npr. ljubljenjem, preko kože ili nešto slično?

Logika mi govori da se zabrana odnosi samo na sex, ali s obzirom da ja nisam uspjela ništa više pronaći na internetu  o ovom pitanju, a radi se o zdravlju jednog budućeg života ne želim da mi moja logika bude dovoljna.
Odgovori
#2
Unaprijed hvala ko bude raspoložen da mi pomogne sa svojim znanjem  Wink
Odgovori
#3
IZVOD IZ UPUTE ZA UPORABU

Copegus® 200 mg Ribavirinum

POSEBNA UPOZORENJA

Trudnoća i dojenje
Pretklinički podaci
Kod svih životinjskih vrsta među kojima je provedeno odgovarajuće ispitivanje dokazan je značajan teratogeni potencijal i/ili mogućnost povećane smrtnosti embrija, koja se pojavila već pri dozama mnogo manjim od doza preporučenih za primjenu. Primijećene su deformacije lubanje, nepca, oka, čeljusti, udova, kostura i probavnog trakta. Pojava i težina teratogenih učinaka povećavala se s porastom doze ribavirina. Stopa preživljavanja zametaka i potomaka je smanjena.

Bolesnice
Trudnice ne smiju upotrebljavati Copegus (vidjeti Kontraindikacije). Tijekom provođenja terapije potrebno je izbjegavati trudnoću. Terapija Copegusom ne smije se započeti sve dok se neposredno prije njezinog početka ne potvrdi negativan test trudnoće. Niti jedan način kontraceptivne zaštite nije u potpunosti siguran. Zaključak je da je stoga izuzetno važno da reproduktivno sposobne žene i njihovi partneri tijekom provođenja terapije i još 6 mjeseci po njezinom završetku, upotrebljavaju 2 načina kontracepcije istovremeno; tijekom tog vremena potrebno je provoditi rutinske mjesečne testove trudnoće. Ako tijekom provođenja terapije ili 6 mjeseci po završetku iste bolesnica ipak zatrudni, potrebno joj je obratiti pažnju na značajan teratogeni učinak ribavirina na zametak.

Bolesnici i njihove partnerice
Kod partnerica bolesnika koji primaju Copegus potrebno je svakako izbjegavati trudnoću. Ribavirin se nakuplja unutar stanica i jako se sporo eliminira iz organizma. U ispitivanjima provedenim na životinjama ustanovljeno je da ribavirin uzrokuje promjene sjemene tekućine već pri dozama manjima od kliničke doze. Nepoznato je da li bi ribavirin sadržan u spermijima svojim poznatim teratogenim učinkom utjecao na oplodnju jajne stanice. Zbog toga je bolesnicima i njihovim reproduktivno sposobnim partnericama potrebno savjetovati da tijekom provođenja terapije s Copegusom i još 6 mjeseci po završetku iste, upotrebljavaju 2 načina kontracepcije istovremeno. Prije započinjanja s terapijom, test trudnoće mora biti negativan. Muškarcima čije su partnerice trudne mora se preporučiti upotreba kondoma, kako bi se smanjila mogućnost prijenosa ribavirina partnerici.

Dojenje
Nije poznato izlučuje li se ribavirin u ljudsko mlijeko. Zbog mogućih nuspojava kod dojenčadi, dojenje se mora prekinuti prije početka provođenja terapije.


Mislim da su u ovome sadržani svi odgovori na postavljena pitanja
Ovime proizvođač upozorava na moguće probleme i rizike

Pitanja Kako?  i Zašto? treba postaviti našoj doktorici
Odgovori
#4
Hvala puno Ambo i svaka ti čast što mi uvjek izađeš u susret.
Ovo je rečenica iz uputstva koja mi je bitna: Muškarcima čije su partnerice trudne mora se preporučiti upotreba kondoma, kako bi se smanjila mogućnost prijenosa ribavirina partnerici.
Odgovori
#5
eustahije brzić

Svrha foruma je pomoći naći odgovore na pitanja
Ozbiljno pitanje traži i ozbiljni odgovor

Pozdrav
Odgovori
#6
Bože sačuvaj, koji otrov smo trpali u sebe... Ne volim se ni podsjecati na ove podatke i na cinjenicu da sam dnevno gutao gram i 200mg ovog shita...
Odgovori


Skoči:


Korisnika pretražuje ovu temu: 1 Gost(iju)