Ocjena teme:
  • 0 Glas (ova)- 0 Prosječno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
laktoferin
#1
Laktoferin: hit suvremene naturopatije. Laktoferin je protein koji služi u transportu željeza i pripada grupi transferina. Odgovara za imunu zaštitu sluznica dišnog, probavnog i mokracnospolnog sustava, a nalazii se u razlicitim tjelesnim tekucinama i sekretima: u suzama, bronhijalnom sekretu, slini, žuci , probavnim sokovima, spolnim sekretima). Najbogatiji izvor laktoferina je kolostrum. Za industrijsku prozvodnju se koristi laktoferin od krava, a u posljednje vrijeme putem genetskog inžinjeringa se proizvodi "ljudski" laktoferin. Laktoferin koji predlaže AquaSource porijeklom je od kolostruma krava. U ljudskom organizmu laktoferin susrecemo u dva oblika: hololaktoferin (vezan sa željezom) i apolaktoferin (bez željeza). Glavne funkcije laktoferina su:

    * Antibakterijsko djelovanje: laktoferin djeluje bakteristaticno (kad na sebe veže željezo i vitamin B12 cini ih nedostupnim za bakterije, što zaustavlja njihovo razmnožavanje), a i baktericidno (uništava stanicne membrana mnogih mikroorganizama i gljivica). Laktoferin je osobito važan za bebe i ljude s oslabljenim imunitetom. Efikasan je protiv Esherihie colli, Salmonelle, Staphylococcusa, Listerie, Candide itd. Kod pokusnih miševa zaraženim stafilokokom, koji dobijaju 2% od kalorija kao laktoferin, bubrežne infekcije se smanjuju 40-60%, a bakterije u urinu od 5 do 12 puta.
    * Infekcije urinarnih puteva: one su veoma ceste kod beba, malih djevojcica i žena, zbog anatomskih odlika ženskog mokracnog sustava ( kratka i široka uretra). Mnoge se žene žale na ceste upale mokracnog mjehura koji može prijeci u upalu bubrega. Kolostrum i laktoferin mogu znacajno olakšati infekciju mokracnog mjehura, smanjiti opasnost od upale bubrega i kronicnih bubrežnih problema.
    * Antivirusno djelovanje: Laktoferin je kljucna molekula za imuni sustav i može se koristiti u borbi s razlicitim virusnim infekcijama. Mnogim virusima on smeta da se "prikrpe" stanicnim stijenkama, npr. citomegalovirusima, virusima herpesa. S druge strane, pronadena je smanjena koncentracija laktoferina u pacijenata sa izrazito oslabljenim imunitetom ( AIDS), što oboljele cini podložnim razlicitim infekcijama.
    * Protuupalo djelovanje: Laktoferin veže na sebe razne polisaharide (npr. egzotoksine koje luce sami mikroorganizmi) i aktiviraju neke imunostanice od kojih ovisi imuni odgovor. Rezultat je ublažavanje upalnih procesa i smanjenje uništavanja razlicitih tkiva.
    * Imunomodulatorno djelovanje: Receptori za laktoferin otkriveni su na razlicitim imunim stanicama – T-limfocitima (osobito na njihovoj podvrsti tzv. stanicama ubojicama), monocitima, makrofagima. Lactoferin koji se nalazi u usnoj šupljini, želucu i crijevima zaustavlja razvoj mikroorganizama ili ih uništava. Novorodene svinje, cijoj hrani je dodat laktoferin, daleko su više otporne na infekcije – posle injektiranja toksina Escherichie coli umire ih samo 17%, dok kod svinja, koje nisu dobili laktoferin, smrtnost iznosi 74%.
    * Probiotsko djelovanje: Laktoferin potiskuje razvoj štetnih bakterija i pomaže razvoj bifidobakterija u crijevima i tako doprinosi normalizaciji mikroflore. Ako se korisne bakterije u crijevima unište, na njihovo se mjesto naseljavaju štetne bakterije, koje proizvode razlicite toksine.
    * Antioksidacijsko djelovanje: vezanjem slobodnog željeza u krvi apolaktoferin smanjuje stvaranje slobodnih radikala i štiti lipide od oksidacije a samim tim i stanice od oštecenja. S druge strane, hololaktoferin daje željezo tamo i tada gdje je ono neophodno potrebno. To dovodi do usporavanja starenja i smanjenja sklonosti canceroznim i drugim degenerativnim oboljenjima.
    * Poboljšano usvajanje željeza: Zbog velikog afiniteta apolaktoferina prema željezu, isti ga veže i prenosi do svih stanica koje ga trebaju (što je važno u stanjima deficita npr. kod sideropenicne anemije)
    * Probavni trakt: Laktoferin smanjuje upalne procese u crijevima, npr. kod Chronove i drugih autoimunih bolesti, alergijskih i zaraznih oboljenja crijeva. Jedini uvjet je da se uzima redovito i u dostatnoj kolicini.
  * Antitumorski efekti: ima više eksperimenata (in-vitro i in-vivo) koji dokazuju antikancerogeni efekt laktoferina.

(izvor: Anhira networking)

http://hepac05.7.forumer.com/viewtopic.p...b9883f634a  stari forum, o kolostrumu

 
Treat the earth well: it was not given to you by your parents, it was loaned to you by your children. We do not inherit the earth from our ancestors, we borrow it from our children.
Odgovori
#2
Moja susjeda ima krave, i prodaje mlijeko Dukatu tak da je redovito testirano (uzorkovanjem) i znam da je čisto, a znam i da se krave hrane čisto (od kemije - često i na mojim livadama).
Suseda njihovo mlijeko, nekaj dana ili tjedana prije nego se otele - daje svinjama, mačkama itd., a kada se otele daje, jasno, teletu, zato jer mljekare su ih naučile da mlijeko prije teljenja i nekaj dana/tjedana nakon teljenja NIJE ZA LJUDSKU UPOTREBU?!

Što je meni... neznam, išla sam po intuiciji: Bara, daj mi da probam od ove krave kaj se jučer otelila!
Dam joj lonček, probam: ljudi moji, koja finota!!! Pijem nebesko piće, pijem sommu, eliksir života! Ko slatko vrhnje, samo još bolje!!!

AKO se sve najbolje stvari nalaze u kolostrumu, kako ljudskom tako i kravljem, zakaj mljekare traže da se to mlijeko - baca?!
Možda nije za preradu?
Ili se radi o svjetskoj zavjeri za smanjenje broja stanovništva? Wink
to bi trebali otkupljivati farmaceuti i kozmetičari po višoj cijeni!

ZNAM da je to kolostrum za male teliće, ali kad i tako pijemo mlijeko raznih biljojeda... kaj škodi?! Meni od toga baš super!!! Evo baš se očekuje da jedna krava rodi, termin joj je 25., već se veselim... samo mi sad nemojte reć da to nesmijem pit, prosim vas!!!

Pila sam ja i kobilje mlijeko, jako je gusto i slatko - i malo ga ima, nisam se htjela otimati sa ždrebetom za njega pa sam čekala da ždrijebe samo ode od sise, ono kad moraš kobilu malo izmuzavati. Fino je al se uvijek malo iznenadiš.

e, da, o kolostrumu smo pričali: jel može u tom, neprerađenom, obliku? Imam anemiju otkad znam za sebe, i govorili su mi: mlijeko potire Fe, ak uzimaš tbl željeza napravi 3-4 sata razmaka od mlijeka, a ovdje: laktoferin od kolostruma sa Fe!?

U blizini je i jedna kozarka, ima nekaj nagrada po zidu za sireve. Da skoknem malo i do nje, ha? Nekak mi prirodno sirovo kozje mlijeko zvuči još bolje od kravljeg.
Odgovori
#3
Ma ok je neprerađeni oblik, ali je premalo toga unutra, zato se rade pripravci. Inače, u ljudskom mjačinom mlijeku je prirodno daleko veća koncentracija kolostruma nego u goveđem. Stižu ti pdfovi.

Kozje mlijeko je lakše probavljivo od kravljeg. Koze ne obolijevaju od zloćudnih bolesti, mislim. Meni je to genijalno fino  Smile
Treat the earth well: it was not given to you by your parents, it was loaned to you by your children. We do not inherit the earth from our ancestors, we borrow it from our children.
Odgovori


Skoči:


Korisnika pretražuje ovu temu: 1 Gost(iju)