ABCHepatitis.com.hr

Puna Verzija: Izliječenje Pegintronom
Trenutno pregledavate 'svijetlu' verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim formatiranjem.
Molim vas,
ima li ko od vas da je nakon terapije Pegintronom i Rebetolom negativan nakon terapije?
Mom dragom su odobrili terapiju ali sa ova dva lijeka, kao ne smiju dati monopol Rocheu pa sam se malo isprepadala, jer vidim da ste se skoro svi liječili Pegasisom. Znam da kažu da je razlika samo u proizvođačima ali opet me interesuje ima li od vas stvarnih osoba koje su se izliječile Pegintronom i i da li mislite da je stvarno svejedno koji si lijek dobio?

imam drugo pitanje pa vas molim da mi odgovorite, bitno mi je:
Da li ste PCR koji se radi prije početka terapije i s kojim će se upoređivati vrijednost kopije virusa na prvom PCR u toku terapije, radili neposredno prije terapije ili su doktorili koristili nalaze stare nekoliko mjeseci (4,5,6)?

Pozdrav Eustahije,

moj nalaz PCR-a je takođe bio star nekoliko mjeseci kada sam krenuo sa terapijom. Mislim da nikom ne rade PCR dva puta u kratkom vremenu prije terapije. Sljedeći možete očekivati nakon 12-te sedmice.
Želim vam svu sreću i nadam se da će sljedeći PCR biti negativan pa će vam biti svejedno koliki je tačno broj kopija na početku.
Hvala Pantelija. Ima li još ko sa svojim iskustvom?

Ono što me muči je sljedeće. nakon 3 mjeseca se radi PCR i ukoliko je negativan ili se broj kopija smanjio za dvije nule terapija se nastavlja. šta ako je prije godinu dana rađen PCR i broj kopija bio  840 000, pa se za par mjeseci opet rađen PCR i  broj se smanjio na 550 000. za šest preostalih mjeseci nije rađen PCR i  broj kopija je mogao ostati isti, smanjiti se, ali moguće je i da se se povećao npr. na 1 300 000.
Ako  na prvom PCR u toku terapije dođe rezultat npr. 13 000. Doktori će gledati PCR od 550 000 i reći nije se smanjilo za dvije nule i neće nastaviti terapiju. A stvaran rezultat prije terapije je bio 1 300 000 i po tome imamo smanjenje od dvije nule.

Nadam se da ste shvatili šta hoću da kažem. Ima li ko da me rješi ovog straha.
eustahije, ne razbijajte glavu oko broja kopija. vjerovatno ce specijalista koji vodi vaseg dragog predloziti da se neposredno prije pocetka primjenjevanja terapije uradi PCR upravo iz razloga koji gore navodite. broj kopija varira, ali ne radikalno i ne u kratkom vremenskom periodu, a nadamo se naravno da ljekari oko toga svega znaju puno vise od nas. i druga stvar, podjite u terapiju sa pozitivnim stavom, ne mozgajte o dvije nule i smanjenju kopija, nego idete na to da nalaz bude NEGATIVAN na prvoj kontroli, sto vam ja od srca zelim. na prvo pitanje vam ne mogu odgovoriti obzirom da sam i ja lijecena pegasysom i ribavirinom, ali mozda se javi neko ko ima iskustva sa pegintronom. iskreno, ja smatram da tu nema razlike medju ova dva lijeka....
E, upravo ovdje nastaje problem pa iz tog razloga pitam vas za iskustva.
Problem je što  NE VJERUJEMO DOKTORIMA  više ni jedan posto. Mom dragom su propisali pogrešnu terapiju i evo mjesec dana mi moramo da ih ganjamo da isprave svoju grešku. Ili su totalno nezainteresovani ili totalno nestručni, ne znam šta je gore.

Znam da je puno lakše kad se vjeruje doktorima, ali ja vam svima savjetujem da se dobro obrazujete po svim pitanjima pa tek onda idete na razgovor sa doktorima.