Ocjena teme:
  • 0 Glas (ova)- 0 Prosječno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nekoliko pitanja...
#1
Da li je moguce biti zarazen hepatitisom a aminotransferaze su ALT 13 i AST 17.Bilirubin takodje uredan kao i proteini i albumini.Mene buni sto vec par godina osjecam bol u predjelu jetre (ne znam da li je jetra u pitanju) ali bol je bas cudna i postaje godinama sve iritantnija i jaca bez obzira na uredne nalaze.Mene vise boli na sredini stomaka i bol se preljeva na desnu stranu i onda me zaboli cijela desna strana.Veoma cudno je to i sto mi titra na razlicitim dijelovima stomaka nesto poput otkucaja ili kao da mi prodje nesto preko rebarnog luka.Bol nije samo tupa vec razdiruca i konstantna po par dana tako da me koci u normalnim ziv.funkcijama.Ujutro kada bol prodje taj dio stomaka je osjetljiv na dodir kao da su upaljeni misici ispod rebara i onda boli samo na nagle pokrete ili nekada prilikom disanja ultrazvuk je godinama u redu.
Bojim se da nemam cirozu... :-[
Citala sam kako ljude koji umisljaju bolesti(to mi se desava u zadnje vrijeme)hipohondri imaju bol ispod desnog rebarnog luka ali cisto sumnjam da je ova bol plod moje umisljenosti jel boli kao ..... :'(
Odgovori
#2
ne znam na temelju čega si zaključila da bi mogla imati cirozu...
da imaš cirozu ne bi ti sigurno jetreni enzimi bili normalni
Odgovori
#3

Priključio bih se ovom pitanju. Ja imam od 1998. g. pri sistematskom pregledi dijagnosticiran hepatitis B. Vjerojatno prije toga duži niz godina. Jetrene probe su mi do unazad godine dana bile tek nešto veće od normale.  1998. g. sam napravio biopsiju i imao sam piec meal nekrozu 2, konfluentnu, premoštavajuću nekrozu 0, fokalnu nekrozu 1, portalnu upalu 2; stadij bolesti 3. Opis: kronični agresivni hepatitis B slabije aktivnosti s premoštavajućim vezivnim septima. U biopsiji se navodi da nema premoštavajućih nekroza, no na jednom mjestu se vidi premoštavajući portoprtalni vezivni septum, a ima i umanažanja retikulinskih vlakanaca perisinusoidalno. Nisam imao nikakvih simptoma ili ih nisam zamjećivao, no nedugo nakon toga sam primjećivao bol s desne strane. Primjetio bih da mi se bol pojavi nakon dizanja težeg predmeta i to iznutra s desne strane. I to bi tada trajalo duže vrijeme, i po dva-tri tjedna kao tupa bol. Kasnije mi se počela javljati i bol se desne strane leđa, koja se potencirala pri hodanju, naglom pomicanju i sl. Nekad je to bila i bol u desom ramenu, kao ukočenost. No, iako sam prestao s fizičkim vježbama (koje sam ranije prakticirao) kada mi je utvrđen hepatitis, odvažio sam se na sklekove 2003. g. jer nisam primjetio da mi to smeta. No, primjetio sam da pri dužem fizičkom radu mi se napne stomak i osjetim nelagodu s desne strane. Unatoč toga, prijatelju sam išao 2003. g. pomoći raditi građevinske radove 3 dana, pri čemu sam zadnji dan prenosio malter u kantama. Očekivao sam eventualnu nelagodu ili bol neko vrijeme nakon toga. No, tih dana nisam osjećao ništa, već tek slijedeći dan. Odjednom me stislo u predjelu jetre i nakon toga se javila bol poput svrdlanja i žarenja. To je trajalo nekoliko dana i mislio sam da će se smiriti, no nije već sam samo jednog dana pri hodanju osjetio zamor. Nakon toga svako brže hodanje pa i sporije uzrokovalo je bol u leđima, s desne strane ispod rebrenog luka i u desnom stopalu. To je trajalo izrazito 1-2 godine. Pošao sam 2004. g. na bioenergiju, no pri tome sam osjećao još više a javila mi se bol i s lijeve strane. Cijelo vrijeme je bilo prisutno žarenje, više ili manje, i osjećaj ukočenosti desne strane i ruke, kao pri upali zuba kako se javlja na obrazu.
2005. g. sam tražio da se napravi biopsija i ona je pokazivala grading A (0) +B (0) + C (0) + D(2) = 2, staging = 0 Opis: masna promjena u jetri. Navodi se da se histološki nalazi održan lobularni crtež jetre. Poretalni prostori su blago prošireni i infiltrirani srednej obilnim infiltratima pretežno limfocita uz po koju stanicu i neturfil. Gotove sve jetrene stanice u svojoj citoplazi sadrže krupnu vakuolu masti, a jezgra je potisnuta na periferiju stanice. Vide se također i područja gdje hepatociti u citoplazmi sadrže i sitnije vakuole masti. U to doba mi je bio povećan kolesterol (6,52), koji je sada tek nešto veći jer sam namjerno, dijetom, skinio 16 kg (sa 89 na 73). Nakon toga su mi i jetrene probe normalne.
No, i dalje imam bol čim nešto radim. Ne smijem se napeti, čak niti najmanje, jer odmah osjetim reakciju u području jetre u vidu napetosti i boli. No, ta bol ne traje samo taj tren već i danima kasnije. Čim ubrzam hod ili nešto podignem što je teže, ili povučem prema sebi dođe do reakcije. Gasroenterolog mi ne vjeruje niti za bol niti za takvu reakciju pa mu više niti ne nastojim objasniti. Stalno ponavlja da jetra ne boli a da nije povećana. No, u jednom Vašem odgovoru se navodi da aktiviranje stanica jetre dovodi do pritiska na kapslulu a da vizualno ne mora doći do povećanja. Moje tumačenje je da svako pojačani protok krvi uslijed naprezanja dovodi do ove reakcije. Stoga se pitam na što liči moja jetra, ako zaustavlja normalan protok krvi. Ne smijem uopće dodirivati područje jetre jer odmah reagira s boli i to traje - kako sam rekao - danima i tjednima nakon toga. Pri tome se javlja osjet upaljenosti, utrnulosti i reakcije u stopalo (prije samo desno a sada i lijevo ako boli s lijeve strane).Zanima me slijedeće: koliko mora biti jaka upala, da samo pritisak na trbušnu stijenku i to ne kod jetre već i kod pupka i s njegove strane izaziva bol koja se potom širi. Da li je došlo do kronične upale trbušne ovojnice, jer ultrazvučno se ne nalazi tekućina u trbušnoj šupljini. Napominjem da mi se pri naprezanju u zadnjih godinu dana javo i pritisak u grlu pa sam pomislio i na varikozitete jednjaka, no navodno ih nemam. Ultrazvučno jetra je primjerene veličine, difuzno nešto grublje zrnata, homogene ehosturkture, bez fokusa. Gušterača i slezena su urednog UVZ nalaza. Napominjem da mi je 2000. g odstranejna žuć.
Imam 40 godina i fizički izgledam dobro, no iznutra loše. Nisam depresivan, prilagodo sam se situaciji, bol me opterećuje utoliko što me ograničava i zabrinjava jer računam da je pokazatelj progresivnosti bolesti.
Kako sam naveo, nalazi su mi dobri, elektroforeza proteina također. Virusa imam malo tako da nisam upućen na terapiju (zadnje 259 IU/ml HBV-DNA). HBs Ag +, anti HBc +, HBe AG -, anti HBe +.
Svjestan sam da nikakav lijek ne može promijeniti ovo stanje, no ipak me zanima da li se može utvrditi da nije nešto drugo upaljeno u trbušnoj šupljini kad me boli trbušna stijenka i da li su ovo simptomi ciroze, mada po biopsiji i UZV te laboratorijskim nalazima nije. Treba li napraviti neke pretrage (color dopler portalnog prostora i sl., laparaskopsko pregled trbušne šupljine?). Već sam se navikao na ovo stanje, vidim da živim i dalje uz svu nelagodu i ograničenja, no mogu raditi i to mi je satisfakcija. No, ne bih želio da sam nešto propustio poduzeti.
Napominjem da mi se bol nešto umanji pri grijanju toplim oblogom.

Unaprijed hvala na odgovoru!


Savjet svima s oboljenjem jetre: ne naprezati se ako se ne mora.










Odgovori
#4
EVo i mene....meni uporno doktor govori kako bol nema veze sa jetrom te da je ultrazvucno (onoliko koliko on vidi u redu) osim zucne kese koja je podvijena pod zuc.Mene da budem iskrena i ne boli vise toliko od kada sam se psihicki opustila.....ne znam jel to razlog ali manje boli
Boli me samo osjetim nekada u snu kada se naglo pomjerim
Milion puta sam pomislila da nije upaljen neki misic ili trbusna maramica jer sam nedavno puno vjezbala,,,a i kada bol prestane sa zarenjem i svrdlanjem imam osjecaj kao da me boli misic poslije fiskulture
To osjetno mjesto(bolni misic) pipam ispod u predjelu slijepog crijeva i u snu bol osjetim kada se pomjerim na gornjoj desnoj strani gdje pocinje rebarni luk(skoro u zlicici)
Bol je primjecena sa desne strane pupka.......ma bol je neodredjena...iskreno....boli cijela desna strana
TAkodje ....da napomenem bol je intenzivnija kada dobijem menstruaciju......nekada je jaca kod PMS-a
Odgovori
#5
Ja mislim da jetra ne boli na pomjeranje tijela ili hodanje kao sto nas boli...ja doslovno imam osjecaj kao da imam strano tijelo na desnoj strani koje se pomjeri cim ja naglo napravim neki pokret....jedino nisam radila gastroskoliju i kolnoskopiju
Mozda trebam! ???
Odgovori
#6
Mene najviše opterećuje što svaki doktor kojem sam spominjao ove simptome govori isto, da jetra ne boli. Osobno, ne bih se bunio, no ako nije jetra što je onda. Obzirom da sam sa svojim tjelom svaki dan, znam na što reagira i na koji način. Djelujem si jadno kada ovako opisujem svoje stanje, mada takav nisam po prirodi i ne pokazujem kako mi je, već se šalim i u trenucima kada mi nije dobro. No, sve sam naveo doktorici radi boljeg uvida. Npr. pri dizanju roletne, što je za svakog drugog banalna stvar, javio mi se pritisak ispod prsnog koša i to je trajalo dva tjedna. Prošle godine na moru sam više bio aktivan (u smislu kretanja, plivanje sam ''zaboravio'') i u jednom trenu pri saginjanju sam osjetio pritisak na želudaci i nakon toga u grlu, a zbog pritiska na želudac nisam imao tek i tjeralo me na povraćanje. To je trajalo, više ili manje izraženo, nekoliko dana. Ove zime sam se, uz poštedu napinjanja, osjećao uglavnom doboro, no u travnju sam povlačio teža vrata u firmi (stavljen je novi mehanizam za zatvaranje) i počeo sam nakon toga pomalo a potom sve više osjećati svakodnevno s obe strane, s tim da sam s lijeve osjetio više nakon samo jednog saginjanja na tu stranu. U međuvremenu sam, kao prošlog ljeta, osjetio pomalo pritisak kod želuca i to se pojačava kada dirnem to mjesto. Pijem Donat Mg i rupurut i djeluje mi da je nešto bolje. Nemam osjet za povraćanje i imam tek, no zbog pritiska ispod prsnog koša ponekad osjećam zamor. To se bilo smirilo, no ponovilo se nakon nekoliko dana, potom se ponovo smirilo i eto - imam čast - od jučer ponovo osjetim, sada udruženo s osjetom upaljenosti lijevo i desno. Baš sutra idem na UZV, a nakon toga -zbog pritiskanja stomaka - znam osjetiti bol. Trenutno mi se ona javlja pri diranju stomaka.
Ovim ne mislim uplaštiti Eminu, jer kod nje je možda ipak nešto drugo, već samo upozoriti one koji imaju bolesnu jetru da ne naprave grešku koju sam ja napravio izloživši se pojačanom naporu na koji nisu navikli.

Ponovo bih doktoricu zamolio za mišljenje. Kako sam naveo, terapiju nisam provodio, liječnik je smatrao da nema svrhe za tako mali broj virusa i uz
normalne transaminaze, jer je upitna uspješnost, a niti ja nisam iznistirao jer se bojim mutacije virusa i nakon toga možda još većeg oštećenja jetre.

Dakle, pitanje je u biti: Da li je moja jetra tako loša kako se ja osjećam?



Odgovori
#7
Bok emina i sokre, dobro dosli!
Premjestila sam temu sa vasim pitanjima ovdje zato jer u pravilu pokusavamo da se ne razvija rasprava dok prvo doktori ne odgovore na pitanja. Ako jos uvijek zelite postaviti svoja pitanja nasim susretljivim lijecnicima, morat cete to uciniti ponovno, molim kratka i jasna pitanja. Dakle, ovdje moze diskusija, a pitanja u doktorski kutak  Wink

You can't reason yourself back into cheerfulness any more than you can reason yourself into an extra six inches in height.
Odgovori
#8
(07-10-2008, 02:37 PM)emina link Napisao: Da li je moguce biti zarazen hepatitisom a aminotransferaze su ALT 13 i AST 17.

Moguce je. Ako si toliko zabrinuta najbolje je da napravis markere i rjesis se svake sumnje.

(07-10-2008, 02:37 PM)emina link Napisao: Citala sam kako ljude koji umisljaju bolesti(to mi se desava u zadnje vrijeme)hipohondri imaju bol ispod desnog rebarnog luka

Mi ti tu stvarno ne mozemo pomoci dok ne napravis pretrage....simptomi bolesne jetre se lako mogu zamijeniti za puno drugih stanja/bolesti/boljkica, a da ne pricam za bol ispod rebra.
I sama kazes da te ne boli vise od kada si se "psihicki opustila", to puno govori.

Ja sam skoro pa uvjerena da nemas cirozu niti hepatitis, ovo zaplitanje u simptome i razmisljanje o potencijalnim bolestima koje mozda imas je veliko opterecenje za tebe. Pokusaj ne razmisljati o tome i zivjeti zdrav i ispunjen zivot. Ako se i dalje brines, istjeraj te pretrage do kraja tako da otklonis svaku sumnju  O0

Javi nam kakvi si tu nalazi!

Pozdrav  Smile
You can't reason yourself back into cheerfulness any more than you can reason yourself into an extra six inches in height.
Odgovori
#9
(07-16-2008, 01:07 AM)sokre link Napisao: Nisam imao nikakvih simptoma ili ih nisam zamjećivao, no nedugo nakon toga sam primjećivao bol s desne strane.

Hah, o ovome se puuuuno pricalo na forumu, potrazi, naci ces dosta razgovore o ovome....
Hepatitis je takav, cesto nema nikakvih simptoma, a tu bol s desne strane poznaju svi forumasi, to je najcesci simptom kronickog hepaititisa. Ne postoje pravila, javlja se cak i kada je jetra bez ostecenja, moze se mozda malo regulirati ishranom i kontrolom tjelesnih aktivnosti, ali u pravilu dolazi i odlazi, jaca i slabi kod svakoga razlicito.

Kod tebe je virus zaista slabasan i jetra ti skoro nema nikakvih ostecenja, and may it stay so  O0
Slicno pitanje:
http://www.abchepatitis.hr/forum/index.p...670.0.html
(ima toga jos, samo malo pretrazi forum i naci ces puno odgovora).

Sve najbolje  Smile
You can't reason yourself back into cheerfulness any more than you can reason yourself into an extra six inches in height.
Odgovori
#10
Hvala na odgovorima...moram se testirati(natjerati) bez obzira na iznos rezultata.Jos se tjesim posto je zadnji nalaz transaminaza ok (male transaminaze) da je jetra jos ocuvana.....
Ja sam prije pet godina radila u bolnici kao akuserka i bila sam u kontaktu sa tjelesnim produktima......pa zato spadam u rizicnu grupu.....

Sohre.....nadam se da tvoje tegobe ipak dolaze od drugih stvari.....mozda imas cir na dvanestercu....citala sam slicni su simptomi
Odgovori


Skoči:


Korisnika pretražuje ovu temu: 1 Gost(iju)