Ocjena teme:
  • 0 Glas (ova)- 0 Prosječno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Često postavljana pitanja
#1
Dio FAQ-a sa CDC-a. Cijeli prijevod slijedi...

Citat:Postoji li cjepivo protiv hepatitisa C?
Ne postoji. Zbog postojanja više genotipova i podtipova, te mnoštva kvazispecijesa nije dosada bilo moguće proizvesti odgovarajuće cjepivo.
 
Za koliko vremena iza infekcije anti HCV test postaje pozitivan?
Anti HCV protutijela se mogu naći u 7 od 10 inficiranih ljudi u trenutku pojave simptoma te u 9 od 10 unutar 3 mjeseca od početka simptoma. Međutim, treba naglasiti da tek manji broj inficiranih pokazuje bilo kakve simptome!
 
Za koliko vremena iza infekcije PCR test postaje pozitivan?
Nakon infekcije HCV-om PCR postaje pozitivan za 1-2 tjedna.
 
Kako se možete zaraziti hepatitisom C?
HCV se prvenstveno širi izravnim kontaktom sa zaraženom ljudskom krvi npr. korištenjem zajedničkog pribora za intravensko korištenje droga, transfuzijom zaražene krvi, izvođenjem tetovaže zaraženim priborom, tijekom poroda sa zaražene trudnice na dijete, korištenjem oštrih predmeta inficirane osobe (britve, četkice za zube) i sl.
 
Može li se HCV prenijeti spolnim putom?
Može, ali ne toliko često kao izravnim kontaktom sa zaraženom krvlju. Ukoliko ovu malu mogućnost prijenosa želite dodatno umanjiti, koristite lateks kondome. Učinkovitost lateks kondoma u prevenciji prijenosa HCV-a je nepoznata, no vjeruje se da pravilna uporaba može smanjiti prijenos.
 
Koliki je rizik prijenosa HCV-a s inficirane trudnice na dijete?
Oko 5% dojenčadi inficira se od zaraženih majki i to za vrijeme poroda. Ne postoji odgovarajući tretman koji bi to mogao spriječiti. Najveći broj inficirane dojenčadi nemaju nikakvih simptoma nakon poroda i kasnije tijekom djetinjstva. Međutim, potrebno je još više studija da bi se utvrdilo imaju li ova djeca problema zbog HCV infekcije kada odrastu.
 
Treba li inficiranim rodiljama savjetovati da ne doje?
Ne treba. Ne postoje dokazi da se dojenjem širi HCV. Međutim, ukoliko su bradavice HCV-pozitivnih rodilja oštećene ili krvare treba razmisliti o prekidu dojenja.
 
Koliko dugo HCV može preživjeti izvan čovjekova tijela i biti zarazan?
Nedavne studije su pokazale da HCV može u okolini pri sobnoj temperaturi preživjeti barem 16 sati, ali ne duže od 4 dana.
 
Što osoba inficirana virusom hepatitisa C može učiniti za svoju jetru?
Prestati konzumirati alkohol.
Redovito se kontrolirati kod liječnika.
Ne uzimati nikakve dodatne lijekove i "ljekovita" sredstva bez znanja liječnika.
 
Kako se liječi kronični hepatitis C?
Zlatni standard u liječenju kroničnog hepatitisa C je kombinacija pegiliranog interferona i ribavirina. Trajni odgovor na ovakvu terapiju postiže se u 50% pacijenata inficiranih genotipom 1 te čak u 80% onih inficiranih genotipovima 2 i 3. Monoterapija interferonom provodi se u onih bolesnika kod kojih je ribavirin kontraindiciran dakle nepreporučljiv. Ribavirin kada se koristi sam, nije djelotvoran.
 
Koje su nuspojave terapije?
Najčešće se zbog interferona javljaju simptomi nalik gripi: visoka temperatura, glavobolja, bolovi u zglobovima i mišićima. S vremenom se ovi simptomi smanjuju i potpuno nestaju. Osim ovih nuspojava, može se javiti otežana koncentracija, gubitak kose, poremećaj u broju krvnih stanica, depresija. Teže nuspojave se javljaju rijetko (u manje od 2% liječenih): oštećenje štitne žlijezde, depresija sa suicidalnim mislima, epileptički napadaji, akutno zatajivanje srce i bubrega, oštećenje sluha. Doza interferona se zbog nuspojava može reducirati ili potpuno ukinuti (do 15% liječenih).
Ribavirin je lijek koji se dobro podnosi. Moguć je razvoj anemije koja zahtjeva prilagođavanje doze (smanjivanje) ili pak potpuno ukidanje ovog lijeka.
 
Mogu li se nuspojave smaniti ili potpuno izbjeći?
Svaku je nuspojavu potrebno javiti svome liječniku. Nuspojave se mogu smanjiti prilagođavanjem doze interferona i ribavirina. Simptomi nalik gripi mogu se ublažiti uzimanjem paracetamola 30-45 min prije injekcije interferona.
Where is my Mind?
http://profile.to/ivazdunic/
Odgovori
#2
<p>Ne snalazim se baš na ovom forumu, ne znam da li je to od terapije koju dobivam pa sam malo munjen ili što već,zanimaju me neke osnovne stvari u vezi Hp_C,trenutno sam na terapiji interferon+ribavin,gdje pitati koga?hmm?neke stvari koje me zanimaju
sickboy_zagreb</p>
SickBoy
Odgovori
#3
Slobodno možeš postaviti pitanje ovako kako si napisao i ovu poruku ako se baš ne snalaziš da otvoriš novu temu. Neko sa iskustvom ko bude znao odgovor na tvoje pitanje će odgovoriti.  A ako hoćeš stručno mišljenje postavi pitanje DR Hrstić u dijelu "Pitajte liječnika"
Odgovori
#4
Hvala,eustahijebrzic2012
<p>Naime;zanima me da li osoba koja je u programu liječenja,a nije zaposlena, ima pravo na kakvu novčanu pomoć,tipa od soc.rada ili nešto,da li itko zna možda išta o tome?</p>
<p>Jer liječiti se od ovoga je koma, koliko vidim ova svoja 2 tjedna,a još i k tome svemu tražiti a i naći posao sve mi se to sada čini nemoguća misija,jer jednostavno nemam energije</p>
<p>a i čisto sumnjam da jedva čekaju da nekoga zaposle kao što sam ja :nezna:
bio bi zahvalan kad bi netko tko ima iskustva s ićime od navedenog nešto napisao,hvala unaprijed
SickBoy
Odgovori
#5
(10-29-2012, 03:12 PM)sickboy link Napisao:Hvala,eustahijebrzic2012
<p>Naime;zanima me da li osoba koja je u programu liječenja,a nije zaposlena, ima pravo na kakvu novčanu pomoć,tipa od soc.rada ili nešto,da li itko zna možda išta o tome?</p>
<p>Jer liječiti se od ovoga je koma, koliko vidim ova svoja 2 tjedna,a još i k tome svemu tražiti a i naći posao sve mi se to sada čini nemoguća misija,jer jednostavno nemam energije</p>
<p>a i čisto sumnjam da jedva čekaju da nekoga zaposle kao što sam ja :nezna:
bio bi zahvalan kad bi netko tko ima iskustva s ićime od navedenog nešto napisao,hvala unaprijed
Hi,

koliko sam upućen nemaš pravo na nikakvu novčanu pomoć po osnovu bolesti (BTW liječim se isto kao i ti HepC 1a). Ako ti je utješno ja sam promijenio poslodavca, a uz sve to imam terapiju :-)
Stvar ti je samo kako si posložiš u glavi, misli pozitivno i sve će biti OK.

Lijep pozdrav i glavu gore :-)
You are not alone ;-)
Odgovori
#6
Dan,lijećim  se već 3mj pegazizom i ribavirinom,super podnosim terapiju ,ali mi je sad u zadnjih nekoliko tjedana 1-2 izbio osip iznad obrve(obje :nezna: :nezna: :neznaSmileironija jel? :2funny:
crvenilo koje užasno svrbi,i prije spavanja me počne tijelo svrbiti još uvijek je osip samo iznad obrva,,ali me strah da ne prijeđe na cijelo tijelo,ima tko kakvih iskustva s time,??? :nezna: :o Big Grin
SickBoy
Odgovori
#7
Ja nemam problema sa osipom, izuzev crvenila koje je u predjelu pupka gdje primam interferon i koje ponekada svrbi. Svrab kože koji počinje naveče se dešava i kod mene, uglavnom u regiji skočnih zglobova, te na kukovima. Koristim kremu kojom smo tretirali kožu bebe dok je još nosila pelene i to riješi problem. Mislim da je svrab zbog suhe kože, naveče toplane pojačaju grijanje u stanu u kojem živim, što dodatno otežava stanje sa mojom kožom.
Pored ovoga imama stalno neki čudan ukus koji se pojavljuje ispod jezika. Mislim da sam nekada prije pročitao na forumu da je još neko to imao. Nije to ništa strašno, jedino što i voda i čokolada vuku na taj ukus.
Ubit će ih Bili ko zeca
Odgovori
#8
zna se desiti da se pojavi sporadican osip po kozi, meni se desavalo u toku terapije. nista alarmantno, malo pokusajte tretirati nevenovom mascu, meni je pomagalo. ako se slucajno desi da se stanje koze pogorsa, javite se dermatologu. po zavrsenoj terapiji sve ce se vratiti u normalno stanje. takodjer se desava "metalan" ukus u ustima, vise nisam sigurna zbog cega, ali nije ni to nista neuobicajeno. sjecam se da mi se desavala i hipersalivacija nakon sto sam prestala uzimati terapiju, to je trajalo nekoliko dana i spontano prestalo.
Odgovori
#9
eto koliko smo svi razlicito podneli terapiju. Ja nisam imala nikakav metalan ukus, naprotiv jela sam ko stoka i nisam oslabila ni gram u toku terapije. Svrab rekli smo nastaje od ribavirina kao reakcija i prodje nakon 3-4 nedelje, so, no frks
Odgovori
#10
Da, čudno, svakome je drugačije,hvala na podjeljenim iskustvima  O0,ja sam već sada 3,5mj na terapiji u početku nisam imao nikakvih problema,i sada u zadnje vrjeme se me počinje svrbiti,na nekim mjestima mi je izbilo neko crvenilo,prvo iznad obrva pa na leđima i na laktovima :nezna:
od ostalih nuspojava stvarno nisam imao ništa O0,no dobro još malo pa gotovo >Big Grin
SickBoy
Odgovori


Skoči:


Korisnika pretražuje ovu temu: 1 Gost(iju)