Ocjena teme:
  • 0 Glas (ova)- 0 Prosječno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
LJEKOVITO BILJE I JETRA
#1
Evo jedne knjige od  Dr. ENESA HASANAGIĆA o bolestima jetre sa preporukama ljecenja za
  Hepatitisi – zapaljenja jetre
  Hepatitisi, akutni virusni
  Hepatitisi hronični
  Hepatitis D virus
  Hepatitis C – Virus HCV
  Hepatitis E – virus E – HEV
  Hepatitis F – virus F – HFV
  Hepatitis G – virus G – HGV
  Hepatitis S.E. N. virus – virus S.E.N.
  T.T.V. – virus
  Hepatitis toksični
  Hepatitis autoimuni
  Ciroza jetre
  Ciroza alkoholna
  Dekompenzirana jetra   
  Ascites.

http://www.youblisher.com/files/publicat...39/pdf.pdf

Pozdrav
Odgovori
#2
JURA

Pozitivno je kod tebe aktivno zauzimanje stava prema problemu povrata zdravlja
Preporučio bih Ti i knjigu Simona Ašića "Ljekovito bilje"

Kod uzimanja pripravaka treba paziti da se ne napravi rašomon
Međudjelovanja raznih supstanci mogu biti problematična

Pozdrav
Odgovori
#3
Točno si to napisao Ambo. Čak je i sam grejp, ne preporučljiv s Interferonom u kombinaciji.
To su važne stvari, no ako se ne pretjeruje, puno toga može biti od velike koristi i suprotno.
Maslačak blagotvorno utječe na jetru. Može ga se i peči u maslinovom ulju. I lišće i cvijetovi su delikatesa i tako sam ih znao jesti, kao dijete.
Sad samo nastavi dalje..
Odgovori
#4
Malo sam prolistala knjigu i ful je zaminljiva, sada ću lakše shvatiti ufnkciju jetre.
Odgovori
#5
JETRA - KRONIČNA UPALA

ČAJEVI
• lavanda
• pelin, gospina trava (kantarion)
• stolisnik, kičica
• bazga, metvica, listovi oraha, vodopija
• maslačak, stolisnik, kičica
• čestoslavica, rosopas, pelin
• vodopija, stolisnik, kičica

JELA
• jagode
• jogurt ili kiselo mlijeko
• krumpir, prije svega pire

SOKOVI
• artičoka
• mrkva, cikla

DRUGI PRIPRAVCI ( posebno za zagorce )
• mošt od grožđa vinove loze, po jednu čašu prije i poslije glavnih obroka. Tako činiti dvanaest dana, potom šest dana post, pa onda opet nastaviti idućih dvanaest dana


Tako kaže Simon Ašić
Odgovori
#6
Ovo s postom je fascinantno.
Sad samo nastavi dalje..
Odgovori
#7
Ambo super su ti ove informacije od Simona Ašića O0, ja obožavam piti čajeve, iza ručka i večere. Dao si mi ideju da probam nove kombinacije. Da li znaš omjer bilja za čaj? Koliko često se mogu piti? Nadam se da ću uspjeti naći sve te biljke u biljnoj ljekarni. Pogotovo me zanima pelin  jer moje tijelo stalno traži gorke stvari, ne znam zašto ali volim gorke okuse. Smile Smile
Odgovori
#8
JETRA – HEPATITIS, UPALA JETRE
ČAJEVI
• Metvica paprena  50 gr, dupčac 10 gr, marulja 10 gr, turica 10 gr, matičnjak 10 gr, krkovina kora 10 gr
• Metvica paprena  50 gr, smilje 15 gr, rosopas 15 gr, sjeme sikavice 15 gr,  plod pasdrena 5 gr
• Metvica paprena  50 gr, kičica 10 gr, sirištara 10 gr, stolisnik 10 gr, komorač 10 gr, plod  pasdrena 10 gr
• Metvica paprena  50 gr, dupčac 30 gr, kora krkovine 10 gr,  korijen maslačka 10 gr
• Metvica paprena  30 gr, dupčac 30 gr, podubica 10 gr, komorač 10 gr
• Metvica paprena  55 gr, odoljen 15 gr, glogov cvijet 15 gr, kamilica 15 gr
• Gospina trava 30 gr, konopljuša 30 gr, metvica paprena  30 gr, plod  pasdrena 10 gr
• konopljuša 25 gr, maslačak 25 gr, kora žutog trna 25 gr, korijen vodopije 25 gr
• konopljuša 20 gr, metvica paprena  20 gr, pljuskavica 20 gr, rosopas 20 gr, orahov list 20 gr
• rosopas 20 gr,  dupčac 20 gr, metvica paprena  15 gr, matičnjak 10 gr, podubica 10 gr, turica 10 gr
• pelin 20 gr, smilje 20 gr, stolisnik 20 gr, metvica paprena  20 gr, pljuskavica 20 gr,
• Lazarkinja 50 gr, metvica paprena 50 gr

PRIPREMA:
Tri žlice mješavine popariti s pola litre kipuće vode, poklopiti, poslije osam sati ocijediti i piti po jednu čašu tri puta dnevno, pola sata prije jela 8 nezaslađeno)
• čajnu žličicu sjemena osljebada ( sikavice) prelijemo s četvrt litre kipuće vode, nakon dvadeset minuta procijedimo, ulijemo u termos bocu te pijemo tri šalice na dan i to natašte, pola sata prije objeda te prije spavanja. Tom je čaju dobro dodati paprenu metvicu… ( Simon Ašić)
• dva dijela čestoslavice, dio lazarkinje, dio plućnjaka, dio maslaćkova korijena  (Simon Ašić)


Nazivi biljaka iz receptura
Metvica paprena, nana, crna nana, nana ljuta, nana pitoma - mentha piperita
    Upotrebljava se: listovi, ali i cijela biljka, bere se ili kosi prije cvatnje
Dupčac, trava iva, iva trava, dubačac, dučac,  ivica, gorski cmilj, – Teucrium montanum
    Upotrebljava se:  cijela biljka
Marulja, očajnica, bijeli tetrljan, jetrena trava, macina trava, mrtva kopriva, - marrubium vulgare
    Upotrebljava se:  cijela biljka, bere se u vrijeme cvatnje
Turica, petrovac, ranjenik, ovčji čičak, zmijina trava, griznik, kostolom, - Agrimonia eupatoria
    Upotrebljava se:  cijela biljka, bere se u početku cvatnje
Matičnjak, ćelinja trava, ćelinka, melisa, rojevac, pitoma metvica, medenika - Melissa officinalis
    Upotrebljava se: listovi, najbolje prije no što biljka procvjetadžigerićnjak, kudravac,
Krkovina, krušina, pasja lijeska, smrdljika, pasdrenovina, pasjakovina, pasje grožđe - Rhamnus frangula
    Upotrebljava se: kora stara godinu dana, ali ne više od tri godine
Smilje, žuto smilje, ,  cmilj, zlatnocvita trava,  - Helicbrysum arenarium
    Upotrebljava se: cvijetne glavice skupljane na početku cvjetanja
Sikavica, osljebad,  bijeli stričak, gospin trn gujina trava, zmijina trava, šareni čkalj,  - Silibum marianum
    Upotrebljava se: sjeme, listovi, podanak,
Kičica, gorka kitica, gorka trava, crvena kantarija, trava od groznice, čemerljika  - Centarium umbellatum
    Upotrebljava se:  nadzemni dio biljke, reže se u cvatnji  5 cm iznad tla, cvate cijelog ljeta
Lincura, sirištara, encian, gorčica, vladislavka, srčanik, trava od srca, srčenjača  - Gentiana lutea
    Upotrebljava se: korijen samljeven  u prašak ,  ( piti samo prije jela), za bolesnu jetru prašak s bijelim vinom
Stolisnik,  Hajdučica, hajdučka trava, sporiš, kostrijet,  kunica, rman,  kostenica, - Achilea millefolium
    Upotrebljava se:  cvat i nadzemni dio biljke, reže se u cvatnji, cvate cijelog ljeta
Komorač,  koromač, anis, anason,  janež, slatki kopar, morač, slatki aniš - Foenicium vulgare
    Upotrebljava se:  sjemenke tek  kod dvogodišnjih biljki, listovi  plod,  korijen
Pasdren,  pasdren  - Rhamnus catharica
    Upotrebljava se:  plod
Podubica ,  Dubačac, dubac, mali dupčac, dupcac, dubac, dubcica, zubatac, mravak, trbušac - Teucrium chamaedrys
    Upotrebljava se:  vrhovi grancica u cvijetu i list
Konopljuša,  resnik, moračnik, konjska griva, grozničica,  - Eupathorium cannabinum
    Upotrebljava se:  zeleni dio biljke,  korijen
Vodopija,  cikorija, andivija, cigura, konjogriz, vodoplav, divlja loika, divlji radić, modar cvijet -Cichorium intybus
    Za pripremu čaja uzima se list i korijen
Maslačak,  kravlja gubica, milosavka, radić, regrat, regmet, žuhko zelje, andraška, bos gologlav, - Toraxacuim officinale
    Upotrebljava se:  zeleni dio biljke i korijen. Čaj se kuha od cijele biljke
Pljuskavica,  gospina trava, kantarion, bogorodičina trava,  ivanje zelje  - Hypericum perforatum
    Upotrebljava se:  zeleni dio biljke i korijen. Čaj se kuha od cijele biljke
Rosopas,  lastavičina trava,rusa, rusa trava, zmijino mlijeko, trava od žutice  - Chelidonium maius
    Upotrebljava se:  zeleni dio biljke.  Čaj se kuha od cijele biljke ( otrovna biljka OPREZ)
Lazarkinja mirisna  divlji broc, jari broc,  lazina trava, marinka, valjuga - Asperula odorata
    Upotrebljava se:  Čaj se kuha od cijele biljke
Čestoslavica  ljekovita  dupčac, pozemljuša, razgon  - Veronica officinalis
    Upotrebljava se:  bere se zeleni dio biljke bez korijena, za cvatnje 
Plućnjak   lisac, kudravac, medunika, džigerićnjak,  velikdanče, grudnjanka  - Pulmonaria officinalis
    Upotrebljava se:  biljka u cvatu  bez korijena
Odgovori
#9
Veliko hvala Confusedmitten: Smile Smile Smile!!!!!!!
Odgovori
#10
Pokušao sam ući ponovo u post s recepturama čajeva i popisom biljaka sadržanim u njima.
Nema opcije za autora "uredi"
Neke stvari bi trebalo učiniti preglednijima, a ima i nekih grešaka ( ne bitnih ) koje su mi ostale jer sam završavao post kasno u noći.

Nadam se da će zainteresiranima biti dovoljno čitko i pregledno ovako kako je napisano

Treba imati na umu da je ovo alternativa, ne terapiji već održavanju kondicije jetre i organizma

Pozdrav
Odgovori


Skoči:


Korisnika pretražuje ovu temu: 1 Gost(iju)