Ocjena teme:
  • 0 Glas (ova)- 0 Prosječno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tumačenje krvne slike i pretraga
#1
Nisam autor, ali pošto ne mogu naći gdje je skriveno ovo tumačenje krvne slike, stavljam ga kao posebnu temu

KRVNA SLIKA

RBC-eritrociti (crvena krvna zrnca) koji prenose kisik iz pluca u ostale dijelove tela
WBC-leukociti (bijela krvna zrnca) koji služe za obranu organizma od bakterija, virusa i gljivica
PLT-trombociti (krvne pločice) koji učestvuju u stvaranju ugrušaka i zaustavljanja krvarenja
Hb - koncentracija hemoglobina
Hct - udio krvnih stanica ili hematokrit u ukupnom volumenu krvi
MCV - srednji volumen  eritrocita
MCHC - srednja koncentracija hemoglobina u eritrocitima
RDW - širina distribucije eritrocita,sortiranje eritrocita po veličini
MTV - prosječni srednji volumen trombocita

NORMALNE VRIJEDNOSTI KRVNE SLIKE

Eritrociti (crvena krvna zrnca) - normalno: 3,8-5,8 xE12/1
• Snižene vrijednosti su najčešće znak anemije ili gubitka krvi usled krvarenja.
• Povišene vrijednosti mogu biti i kod zdravih ljudi.

Leukociti (bijela krvna zrnca) - normalno: Odrasli-3,8-10; Djeca-5-13xE9/l
• Rezultat niži od granične vrednosti najčešće je znak virusne infekcije, a viši bakterijske.

Trombociti (krvne pločice) zadužene za zgrušavanje krvi) - normalno: 150-400 xE9/l
• Povećan broj trombocita može da dovede do stvaranja krvnog ugruška u kardiovaskularnom sistemu.
• Sniženi su kod hemioterapija, malignih oboljenja, hepatitisa C...

Sedimentacija eritrocita
-normalna:2-12 mm/h mm/2h
To je nespecifičan parametar.
• Povećan je kod akutnih i kroničnih oboljenja, maligniteta, velikog broja bolesti, raznih upala...
• Snižene vrijednosti nemaju dijagnostički značaj.

KRV - BIOKEMIJSKI PARAMETRI

Izgled seruma - normalan: bistar i svijetložut
• Može biti slabolipemičan (slabozamućen), lipemičan (zamućen) i mlečno lipemi/čan (jako zamućen), što ukazuje na povećanu masnoću u krvi. Često do ovakvih rezultata dolazi jer se pacijent ne pridržava pravila da 12 sati prije davanja krvi ne uzima hranu. Serum može biti i crven zbog hemolize i ikteričan usled povećanih vrednosti bilirubina.

Glukoza - normalno: 3,5-6,1 mmol/l
• Povišene vrijednosti se javljaju kod dijabetičara, a snižene kod hipoglikemije različitih uzroka.

Stanje bubrega
Urea - normalno 1,7-8,3 mmol/l
Kreatinin - normalno: muškarci 62-106; žene 44-80 umol/l
• Povišene vrijednosti se javljaju kod bubrežnih oboljenja. Povećana urea, a normalan kreatinin
može da bude i rezultat ishrane bogate proteinima. Povišene vrednosti kreatinina mogu biti i posljedica veće fizičke aktivnosti ili uzimanja steroida.
• Smanjene vrednosti se javljaju kod trudnica i žena uopće.

Elefctroliti
Natrij - normalan: 139-154 mmol/l
• Snižene vrijednosti kod bubrežnih bolesnika

Kalij - normalan: 3,8-5,3 mmol/l
• Povišene vrijednosti kod bubrežnih bolesnika

Stanje zglobova
Mokraćna kiselina - normalna: muškarci 200-420; žene 140-340 umol/L
• Povišene vrijednosti se javljaju kod gihta (taloženja kristala mokraćne kiseline u zglobovima).
• Snižena koncentracija nema dijagnostički značaj.

Masnoće u krvi
Holesterol Preporučen < 5,2; Visok > 6,2 mmol/l
HDL holesterol (dobar) Preporučen > 1,54; Nizak < 1,0 mmol/l
• Dijagnostički značaj imaju snižene vrijednosti HDL holesterola. U tom slučaju postoji povećan rizik nastanka kardiovaskularnih oboljenja. Što su više vrijednosti HDL holesterola, to je bolje, jer ovaj holesterol "čisti" krvne sudove.

LDL holesterol (loš) Preporučen < 2,6; Visok > 4,1 mmol/l
• Povišene vrijednosti obično su povezane sa nepravilnom ishranom i stresom. Tada se povećava rizik nastanka kardiovaskularnih bolesti, pre svih ateroskleroze.

Trigliceridi Preporučen < 1,7; Visok > 2,3 mmol/l
• Povišene vrijednosti najčešće su znak nepoštovanja pravila da se
ne uzima hrana 12 sati pre vađenja krvi.
• Snižene vrijednosti nemaju dijagnostički značaj.

Stanje jetre
ALT - normalna: 8-41 IJ/I
• Povišene vrijednosti ukazuju na akutno oštećenje jetre, najčešće izazvano terapijom antibioticima, unosom gaziranih pića, sokova...

AST - normalna: 7-38 IJ/I
• Povišene vrijednosti ukazuju na značajno oštećenje jetre ili neka druga oboljenja (na
primjer neka mišićna oboljenja)

Gama GT - normalna: Muškarci 8-40; Žene5-35IJ/I
• Povišene vrijednosti se najčešće javljaju kod alkoholičara i znak su oštećenja jetre.

Bilirubin ukupni -Normalan:1,1-18,8 umol/l
• Povišene vrijednosti se javljaju kod oštećenja jetre i opstrukcije žučnih kanala.
• Snižene vrijednosti nemaju dijagnostički značaj.

Kosti
Alkalna fosfataza -normalna: Odrasli 0-270; Djeca do 810 IJ/I
Jedan od oblika alkalne fosfataze učestvuje u izgradnji kostiju.
• Povišene vrijednosti mogu da ukazuju na povećanu razgradnju kostiju i na mogući razvoj osteoporoze. Kod djece u razvoju vrijednost ovog parametra je povišena.

Pankreas
S-alfa amilaza -normalna: 28-100 IJ/I
U-alfa amilaza - normalna: - 0-450 IJ/I
• Povišen nivo ukazuje na poremećaj u funkciji pankreasa.

Koštana srž
Željezo - normalno: muškarci 10,6-28,3; žene 6,6-26,0 umol/l
Zajedno sa hemoglobinom, eritrocitima i parametrima koji određuju morfologiju eritrocita (MCV, MCH i MCHC) pruža uvid u stanje koštane srži. Određivanje samo željeza nema nikakvog značaja za postavljanje dijagnoze anemije.


KRV - OSTALI PARAMETRI

Fibrinogen - normalan: 2-4 g/l
To je nespecifičan parametar.
• Povećan je kod aktunih i kroničnih oboljenja, maligniteta, velikog broja bolesti, raznih upala…
• Snižene vrijednosti nemaju dijagnostički značaj.

Proteini - normalni: 66-87 g/l
• Snižene vrijednosfi su znak oštećena sintetske funkcije jetre, osim u trudnoći kada se snižene vrijednosti često javljaju.

(PT) - Protombinsko vreme - normalna: < 1,3 INR
PT se određuje pacijentima prije operacije kao i kod pacijenata koji su na antikoagulantnoj terapiji kada su očekivane vrijednosti od 2,0-4,5 INR.

ANALIZA URINA

Normalan urin je bistrog izgleda, žute boje i kisele reakcije. Sve što odstupa od ovoga, moguć je znak nastanka nekog oboljenja.

Izgled - normalno: bistar izgled
• Zamućen urin - ukazuje na povećan broj leukocita, odnosno na neki upalni proces, kao i na gljivice, bakterije, sluz i sve druge elemente koji se mogu naći u sedimentu urina.

Boja - normalno: žuta boja
• Tamnosmeđi urin - ukazuje na povećanje bilirubina, što je najčešće znak oštećenja jetre, odnosno pojave žutice. Neki ljudi inače imaju povećan bilirubin, tako da je njima ovakav izgled urina normalan.
• Crven urin - ukazuje na prisustvo hemoglobina, što najčešće ukazuje na oštećenje bubrega, zbog koga se u urinu javlja krv (najčešće kamen u bubregu ili pijesak), ali i na razne upalne procese, oštećenje mokraćnih kanala i mjehura.

Reakcija - normalno: kisela reakcija
• Alkalna reakcija - najčešće ukazuje na bakterijsku infekciju.

Relativna gustoća - referentna vrijednost (za odrasle) 1,012- 1,025
• Povećana gustoća može biti znak dijabetesa, hipertenzije, poremećaja funkcije hormona nadbubrežne žlijezde, oštećenja bubrega. Nastaje i uslijed povećanog gubitka vode - povraćanje, dijareja, kao i visoka temperatura.
• Snižena je najčešće kod povećanog izlučivanja urina.

Proteini - normalno: negativni
• Mogu biti pozitivni uslijed povećane fizičke aktivnosti ili u trudnoći, kada to nije znak patoloških promjena. Pojava proteina u urinu u svim ostalim stanjima znak je nekog upalnog procesa.

Glukoza - normalno: negativna
• Pozitivan rezultat glukoze u urinu je uglavnom je povezan s povećanim vrijednostima ovog parametra u krvi (iznad 10 mmol/L), što se najčešće dešava kod dijabetičara.

Urobilinogen
- normalno: negativan
Bilirubin - normalno: negativan
• Pozitivni rezultati mogu da budu znak oštećenja jetre ili žuči.

Aceton - normalno: negativan
• Pozitivan nalaz prisutan kod dijabetičara.

SEDIMENT URINA
Eritrociti svježi - normalno: negativni
• Pozitivni su najčešće znak prisustva mokraćnih kamenaca ili pijeska u bubregu i mokraćnim
kanalima.

Eritrociti blijedi - normalno: negativni
• Pozitivni su najčešće znak skoro preležane infekcije ili kronične bolesti bubrega.

Leukociti
- normalno: do 5
• Broj leukocita do 50 (dosta) ili više od 50 (masa) najčešće ukazuje na neki upalni proces u organizmu.

Epitelne ćelije pločaste - normalno: malo
• Ove ćelije oblažu urinami trakt. Njihova pojava u urinu u bilo kom obimu nema veći dijagnostički značaj.

Epitelne ćelije okrugle - normalno: negativne
• Pozitivan nalaz ukazuje najčešće na oštećenje bubrega.

Bakterije - normalno: negativne
• Pozitivan nalaz je najčešće znak bakterijske infekcije, a može da bude i posljedica nehigijene ili nepravilno uzetog urina - nesterilna posuda.

Urati amorfni - normalno: negativni
• Pozitivan nalaz nema dijagnostički značaj.

Kristali kalcijum-oksalata - normalno: malo
• Pozitivan nalaz ne mora ukazivati na oboljenje, ali može biti znak kamenca u bubregu.

Kristali mokraćne kiseline - normalno: negativni
• Pozitivan nalaz ukazuje na neka oboljenja bubrega.

Kristali tripl-fosfata - normalno: negativni
• Pozitivan nalaz može biti znak bakterijske infekcije.

Sluz - normalno: negativna ili malo
• Pozitivan nalaz nema veći dijagnostički značaj.

Gljivice - normaho: negativne
• Pozitivan nalaz je najčešći znak gljivične infekcije, a mogu se javiti i kod dijabetičara.

Cilindri - normalno: negativni
• Pozitivan nalaz ukazuje na kronično bubrežno oboljenje.

Spermatozoidi - normalno: negativni
• Pozitivan nalaz se javlja kod starijih muškaraca i ukazuje na oštećenje prostate.

Odgovori
#2
hvala  O0
Odgovori
#3
AMBO,
ZAKON SI. O0
Odgovori
#4
Ambo, hvala ti. Ovo će mi puno pomoći.
Odgovori
#5
Evo dobila prvi nalaz krvi nakon početka terapije. Sada sam osam tjedana na Pegasysu. Biokemija je super, ali hematologija ne baš. Eritrociti, hemoglobin i hematokrit lagano ispod referentnih vrijednosti, ali leukociti 2,7 L (treba biti 3,4 - 9,7) i  trombociti 97 L (treba biti 158 - 424). Jel to jako loše ili ipak nije obzirom na terapiju? Zavirite u svoje nalaze malo, pliz ako vam se da.
Odgovori
#6
Cao
Znaju oni tako spasti pa narasti.. Bas nas setaju. Smile Ovo su moji zadnji nalazi koji su vec malo stari.. Sad koji dan bi trebala i ja na vadjenje novih.

                      nalaz prije 2je sedmice                sad

Haemogoblin            123                                121              g/L      (119-160)
RCC                        4.1                                4.1            x10^12/L  (3.8-5.8 )
Haematrocit            0.40                                0.38                        (0.35-0.48)
MCV                        97                                  92                fL        (80-100)
MCH                        30.0                                29.3              pg      (27.0-32.0)
MHCH                    *309                                318              g/L      (310-360)
RDW                      *15.3                                12.6                      (10.0-15.0)
WCC                      *2.4                                *3.3          x10^9/L  (4.0-11.0)

Neutrphofils            * 1.01                                2.15        x10^9/L  (2.0-7.5)

Lymphocytes            *0,94                              *0,65          x10^9/L  (1.0-4.0)
Monocytes                0.41                                0.38        x10^9/L    (0.0-1.0)

Eosinophils                0.03                                0.09          x10^9/L  (0.0-0.5)

Basophils                  0.01                                0.01          x10^9/L  (0.0-0.3)
Platelets( Thrombc.)    * 145                              * 101          x10^9/L  (150-450)
ESR                          * 24                                                  mm/h    (1-21)

Komenti nalaza
Mild lymphopenia
Mild Thromobocytopenia
Moderate neutropenia

Ovdje na forumu pod Hep c -terapija- .....imas nalaza od drugih clanova. Koliko sam ja trazila i gledala svima nam se slicne stvari desavaju...
A negdje sam procitala da je to znak da Interferon radi svoj posao.... Kako i zasto nebi znala bas puno. Valjda su ove slike povezane sa ostalim bolestima koje se ljece Interferonom a nisu povezane sa hep. Vjerujem da se zato sve i poremeti
Pozdrav
Odgovori
#7
Ovome se nema što dodati

S obzirom da ste u terapiji nalazi su uobičajeni i za Vas bitno da ne zahtijevaju promjenu režima terapije

Odgovori
#8
Ambo, zaboravio si jednu jako bitnu stvar: kako se čitaju nalazi

Vidim da ovdje ima novih članova koji u svojim postovima i sami ističu da im je sve ovo novost i da ne znaju previše o svemu tome s medicinske strane, bilo bi dobro da pojasnimo ljudima neke stvari u vezi vrijednosti krvnih pretraga, recimo na ovom primjeru:

Citat:Stanje jetre
ALT - normalna: 8-41 IJ/I
• Povišene vrijednosti ukazuju na akutno oštećenje jetre, najčešće izazvano terapijom antibioticima, unosom gaziranih pića, sokova... ako su povišene jako i dugo, 150 npr. ili 300. I ako je razdoblje jako povišene vrijednosti kratko, ne mora to ništa jako loše značiti. Često nakon jednog mesnog doručka ili paštete ujutro budu enzimi jako povišeni i to nestane za par dana i nikome ništa...

AST - normalna: 7-38 IJ/I
• Povišene vrijednosti ukazuju na značajno oštećenje jetre ili neka druga oboljenja (na
primjer neka mišićna oboljenja) ako je trajno i dosta povišen, npr. 150, ne 42

Gama GT - normalna: Muškarci 8-40; Žene5-35IJ/I
• Povišene vrijednosti se najčešće javljaju kod alkoholičara i znak su oštećenja jetre. i kod problema sa žuči...

Bilirubin ukupni -Normalan:1,1-18,8 umol/l
• Povišene vrijednosti se javljaju kod oštećenja jetre i opstrukcije žučnih kanala.
• Snižene vrijednosti nemaju dijagnostički značaj.


Sad bi netko mogao svašta zaključiti da su mu recimo svi jetreni enzimi dvostruko povišeni. I bio bi vjerojatno u krivu :o

Povišene vrijednosti jetrenih enzima - koliko povišene, kako dugo i koliko povišene? U kojem je odnosu ALT naspram ALT? Da li je AP snižena? I tako dalje....

Objašnjenja data na primjeru gore vam većinom ništa ne vrijede jer jednostavno ne vrijede za svakoga i lista nije konačna, objašnjenja povišenih jetrenih enzima ima na desetine. Npr. GGT je često povišen baš kod žučnih problema...

Stoga se ne zaplićite u beskorisna tumačenja na svoju ruku, za to se ipak ide na faks. Nalazi se uvijek tumače u suodnosu raznih parametara i na osnovu praćenja kroz neko vremensko razdoblje (osim kod očito akutnih slučajeva...kojih ne bi trebalo biti na ovom forumu).

Zato bi u slučaju nejasnoća bilo najpametnije postaviti konkretno pitanje, pa da neki iskusniji forumaš odgovori.

Manuela, Ivana G., relax man  Smile Angel

Hematologija vam mora biti "loša" za vrijeme terapije. Ribavirin i interferon djeluju hemolitički. Leukociti i neutrofili isto budu niski. To znači da terapija radiiii  Big Grin Smanjena vam je otpornost na bakterije. Povećana na viruse. Mante briganje, što više dobre volje i mira i veselja - lakše podnošenje terapije i bolji uspjeh na kraju :lud:

(Evo mene opet, nema me forumsko tisućljeće i onda iz vedra neba dijelim pamet....tako je to na 2. terapiji, sad mi je 47. injekcija (zapravo 71.) uz dvostruki ribavirin (1600 mg). Još 24 do kraja. Nadam se da razumijete.)
Treat the earth well: it was not given to you by your parents, it was loaned to you by your children. We do not inherit the earth from our ancestors, we borrow it from our children.
Odgovori
#9
nak' si se ti nama javio i pojavio, pa kad god! razumijemo..... drzi se i ustraj!  O0
Odgovori
#10
Trenutno relaxed vise nego sto treba heheh  O0
I kod mene je fina psihicka faza nastupila
Odgovori


Skoči:


Korisnika pretražuje ovu temu: 1 Gost(iju)