Ocjena teme:
  • 0 Glas (ova)- 0 Prosječno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prehrana zimi?
#1
Pošto evo lagano nam dolazi zima interesuje me kako najbolje organizovati ishranu u toku liječenja.
Pošto se kod nas tradicionalno jede jaka hrana a pogotovo zimi, kada se prave razne kobasice, slanina suho meso i to sve od svinje a meni je podpuno jasno da to moram isključiti ali me interesuje da li škodi recimo kiseli kupus napravljen na tradicionalan način samo voda i so?
E da ovo me interesuje da li je ovo škodljivo, u jednu staklenu teglu smo stavili sljedeće plodove; smrekova boba, šipurak,
glog, trnjine, dunja i limun u sve se to naspe voda oko tri litra i oko pola kilograma šećera i stoji desetak dana e sad vi meni recite je li to štetno za jetru?
I da još jedna stvar, konzervirano povrće i voće da li ga jesti ili ne?
I kao što napisah u početku daj te svoje savjete kako najbolje organizovati ishranu u toku zime?

Hvala svima koji iskažu trud!!!!
Odgovori
#2
da ponovim sto sam jucer napisala. ne opterecujte se do te mjere sa prehranom, stvarno nije potrebno. naravno da nije nezdravo pojesti kiseli kupus spremljen na tradicionalni nacin. kupus je povrce, prema tome nema sta da ti naskodi, ali naravno nemoj ga spremati na svinjskoj masti vec na minimalnoj kolicini ulja, i naravno bez slanine i inih svinjskih preradjevina. ja savjetujem salatu od kiselog kupusa, prepun je vitaminom c, tako da ce dobro doci kao preventiva od kojekakvih zimskih virusa. to sto se kod nas tradicionalno zimi praktikuje klanje svinja i jedenje kobasica i drugih svinjskih preradjevina, ne mora da znaci da je to zlatno pravilo zimskog menija. i zimi su nam dostupne koke, curke, svjeze povrce i svjeze voce. razbijati glavu oko toga da li je u pitanju GMO ili ne, mislim da je suludo. sjecam se da su meni, kad god bih pitala za prehranu, doktori govorili da jedem sve sto se kod kuce kuha, da posvetim paznju na unos voca, i da pijem velike kolicine tecnosti. stoga i tebi savjetujem dragi prijatelju, da ne razbijas glavu pretjerano oko hrane. jedi zitarice, toga makar ima uvijek, raz, psenica, zob, sve je to jako ukusno kad se skuha na mlijeku i zasladi medom...
najbitnije da se ne pije alkohol, i da se jelovnik ne sastoji iskljucivo od masne svinjetine. sve ostalo se moze tolerisati.
nadam se da sam pomogla makar malo...
Odgovori
#3
Bluka ma sve mi je to jasno, uglavnom ja alkohol, suhomesnate i konzervirane proizvode izbjegavam ali me interesovalo
smrekova boba, šipurak,
glog, trnjine, dunja i limun u sve se to naspe voda oko tri litra i oko pola kilograma šećera i stoji desetak dana ipak taj šećeer izazove određeno vrenje ali kao što ti reče netreba se opterećivati sa tim ako i popijem tog soka to je minimalna količina tako da nemože da napravi neku štetu.  Čovjek je uvjek u dilemi da ne napravi neki pogrešan korak a svi smo ušli u ovaj proces, nimalo jednostavan, sa krajnjim ciljem da se riješimo  tog gada :bonk:.
Hvala na trudu i pozdrav!!!
Odgovori
#4
cuj, bobice nece naskoditi, taj napitak koji spominjes pretpostavljam da je neki narodni lijek za podizanje imuniteta ili tako nesto, i vjerujem da se preporucuje u jako malim kolicinama, dakle, bez obzira na to "vrenje" ne razbijaj glavu s tim. ako ti prija, pij ga!
ako meni nisu naskodile pivice i par rakijica za vrijeme terapije, nece ni tebi uzavrele bobice  Wink
ali u svakom slucaju fokusiraj se na sto vise svjezeg voca!
Odgovori
#5
Ajde da se i ja ukljucim u razgovor iako sam daleko od zdravlja i zdrave hrane. Tako sta cujem i procitam. Oprah zna drobiti o tome vjecito hahaha
Koliko sam ja razumjela Hepatitisi ne znace da se trebamo pridrzavati ikakve djete ili ishrane. Stanje jetre utice na promjene ishrane. Biopsija je najbolji pokazalac toga. Mislim da se tek u cirozi mjenja ishrana i odricanje vecina stvari. Necija jetra i u velikom stepenu ostecenja od hep c svari slaninu bolje od nekog covjeka koji nema hep c ili ostecenje.
Do doktori znaju najbolje i oni ce da dignu alarm kad zatreba bar ja tako mislim hahah Trazim izgovore hahah

Ja sam malo citala po knjizici sto sam dobila. Strucnjaci za djete preporucuju narodu , svima da se zdravije hranimo i redovne aktivnosti ubacimo u svakodnevni zivot.
Vjerovali ili ne najvise bi trebalo da jedemo kruh , tjestenine , rizu i zitarice
postavicu listu

kruh , tjestenine , rizu i zitarice
Povrce
Voce
Mlijeko, Jogurt i sir
Meso, riba, jaja i nuts ( kiki riki, bademi ...)

Najzdravije bi bilo 3 snite kruha na dan i porcija rize ili tjestenine sa tri srednje porcije povrca i dvije srednje porcije voca. Najbolja mjera mesa na dan je da prekrije povrsinu dlana osobe i sakica nuts.
Onda imamo podjele po bojama
Boje su vitamini i minerali i po njima znamo sta preovladava u tom povrcu. Zeleno povrce je najzdravije. Najbolje pareno samo malo da popusti hrskavost. Tokom dugog kuhanja ili izlaganje kuhanoj vodi sve sto valja izlazi is povrca i voca. Povrce koje se ubere i stoji 4 dana u frizideru izgubi sve vitamine i minerale. Ako nemamo bastu najzdravije je kupovati zamrznuto ili konzervisano povrce. Vjerovali ili ne paradajz je zdraviji u kecapu i konzervi nego sa pijace ili prodavnice
(Pijaca kad kupujemo od ljudi koji se bave na veliko i beru paradajz dok je jos zelen)
Odgovori
#6
Organicka ili ne organicka hrana je vise licni izbor tj pranje para ... I Organicke baste koriste pesticide samo sto spadaju u jednu podjelu pesticida koje su odobrili kao.. Na kraju nikad niko nije uspio dokazati da ne organicki pesticidi uticu na nas i kako ili nije dokazana ni razlika ukusa i kvaliteta proizvoda.
Prasak za zlatice sa krompira vjetar odnese na paradajz i taj paradajz vise nije organicki .Jednostavno objasnjeno
Oprah je pisala o tekucini koja se napravi za sapiranje ne organickog povrca i voca da se napravi ogranicko. Samo kao stim dobro oprati ili oguliti..
GM hrana koja je po USA i Aus a u Evropi je jos uvijek zabranjena. GM hrana se koristi u vecini proizvoda pa cak i u ulju, cokoladama, napitke od bobica kao zdrave napitke.. a da to nije zabiljezeno. Strucnjaci kazu da nema razlike puno u ukusu ali u kvalitetu ima. Putem GM sjemenke koje koriste su samo najbolje odabrane i biljke dobiju vitaminski koktel. Po tome oni kazu da je taj paradajz zdraviji od organickog
I tako to se vrti u krug godinama ... samo kome ce vise para u dzep ...

Ja samo djeci pazim ishranu i ima vec 2-3 godine kupujem spinat , grasak i mahune samo zamrznute. Spinat vec drugi dan poslije branja izgubi sve vitamine. A u fabrikama gdje ga zamrzavaju. Bere se , pere i odma zamrzava tako da se uspiju sacuvati vitamini. Nije ni Popaj bio lud samo po konzervama hahahaha
Moja djeca vole jednostavno zdravo jelo . Spagete skuhane odozgo pobacan feta sir izlomljen i u pola odmrznut spinat.
Ne pravim vise nasa kuhana jela puno osim graska i mahuna ali na drugi nacin Povrce ubacim na zadnji 2-5 minuta kuhanja. Ostane hrskavo povrce
Kineska medicina kaze da je hrana umjetnost. Uzmite tanjir i zamislite da svaki put pravite pejzaz sa puno zelenila. Najvise zelenila malo zutog malo smedjeg i da sve jos na tanjiru izgleda zdravo i ne promjenjenog oblika.
Sve to nekako je koplikovano i puno detalja i ulaska u to.. Zato i ja sve razvuce Bolje da idem crtati kucice sa djecom hahahaha
Odgovori
#7
(10-23-2009, 08:49 AM)unikat_r link Napisao: E da ovo me interesuje da li je ovo škodljivo, u jednu staklenu teglu smo stavili sljedeće plodove; smrekova boba, šipurak,
glog, trnjine, dunja i limun u sve se to naspe voda oko tri litra i oko pola kilograma šećera i stoji desetak dana e sad vi meni recite je li to štetno za jetru?
I da još jedna stvar, konzervirano povrće i voće da li ga jesti ili ne?
I kao što napisah u početku daj te svoje savjete kako najbolje organizovati ishranu u toku zime?

Unikat_r
Ja sam nesto malo prije razmisljala o ovom napitku ili teglama voca. Iskreno ja mislim da i nije pametno. Moje misljenje iznosim samo. Voce sve u sebi ima kiselinu i ako se malo bolje zamislis na koji se nacin pravi rakija i od cega sve ti bude jasno
Pola kile secera uuuu da srce iskoci na to dodas jos kiseline limuna da se sve to dobro ukomori i stavis u kotao da se sve fino iscjedi .Ja bi rekla jedno 80 gradi hahahah
Evo ti jedan Ivana nacin. Sve sto je kraci proces i u vezi kuhanja i pripremanja je bolje . Te dinje , limun i jabuke ostavi na suho mjesto .Cjelu zimu mogu prezimiti.
Bobice, maline i sipurak stavi u kesice i u zamrzivac .Pola kile secera daj nekom ili baci . 3 litre vode popij danas
Konzervirano voce i povrce je hrana isto u posebnim konzervansima koji su jestivi i ne toliko stetni
Hrana sva sto moze da se stavi u zamrzivac ti pakuj i sam ces se iznenaditi kakva ukusna jela i jednostavna ispadnu.

Evo ti za sedmicu dana recepat za hranu i dezert onako iz glave.
Napeci jedno vece palacinke sa malo ulja i ostavi u frizider. Ispeci jedno pile i ocisti od kostiju stavi u frizider.
Sutradan kad se probudis na snitu kruha namazi malo margarina stavi list salate i malo te piletine umjesto salame . Poslije pojedi malo te piletine sa samo prukuhalim graskom i mrkvicom. Dezert stavi 4-5 palacinki svaku drugu namazi malo medom stavi kasiku jogurta na vrh i pobacaj zamrznute bobice i tako mjenjaj . Teletina i piletina mogu da se i kuhaju i slazu na sendvice i u salate .....
Odgovori
#8
opet smo ga zakomplikovali oko hrane! ljudi moji, jedite sto vam prija, i ne opterecujte se toliko! ne znam koliko smo vec puta pisali na ovu temu, a da ne govorim o silnim studijama koje se sirom svijeta provode na temu zdravih i manje zdravih namirnica. nista to ne pije vode, svaka studija se moze " namjestiti " odabirom adekvatnih uzoraka koji ce sudjelovati u istoj. prema tome... nemamo sta dalje pisati.
sto se tice ove liste namirnica koje si navela ivana, svakako je zlatno pravilo da se jelovnik bazira prvenstveno na ugljenim hidratima koji treba da iznose 60% dnevnog unosa, zatim sve ostalo, ali ja licno smatram da je u toku terapije bitnije bazirati se na unos voca i povrca, a na to je i meni skrenuta paznja dok sam bila na lijecenju. no i to svakako varira od doktora do doktora, i od bolnice do bolnice....
a ove bobice, mmmm, zvuce tako ukusne, pa zasto se ne pocastiti s 0,03 dnevno? premda si u pravu ivana s razmisljanjem o vrenju, alkoholu i 80 gradi hihihi  :Smile
Odgovori
#9
Svaka cast Bluka 100 % si u pravu i slazem se
Nekad mislim da mi komplikujemo sami sebi zivot vise nego sto jeste. Doktori nasi znaju sve o tome i nekad je bolje samo se prepustiti.
Koliko god mi ne zadovoljni sa odgovorom al sta da se i kaze na hep c kad oni vjerovatno imaju pacijente kojima jetra otkazuje i bez hepc. Vjerujem da vidjaju puno ljudi i sa rakom jetre i onda dodjem ja na red i pocnem kukakti kako je moj zivot zavrsen zbog poz hep c rezultata.
Pitanja milion imamo svi vjerujem hrana, kako dalje , kakvi nalazi idr. Vjerujem da je to sve toliko komplikovano a mi hocemo odgovor sad i sad. Njihovo znanje o jetri i virusu je vjecita borba i cjeli zivot o tome saznaju. Onda ja dodjem i hocu za 15 min da saznam sve to. hahah Pa morali bi mi crtati od pocetka sta je jetra gdje se nalazi kako vari stvari. Kako je genetika jako bitna u samoj borbi protiv . Kako su nasi geni i iz rimljanskog doba jako biti sad u nasem organizmu. Kako hep c ima jaku plazmu. Samo inteferon je poznat po razbijanju plazme u svim virusima jakim. Inteferon dolazi od imena imuni sistem na latinskom. I tako dalje i usire...
Odgovori
#10
e to, to, IvanaS! ma ljudi jedite sto vam prija, i ne pretjerujte s kobasicama i kulenovima  ^-^
Odgovori


Skoči:


Korisnika pretražuje ovu temu: 1 Gost(iju)